fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:30:26
петък | 27.05.2022 | 02:30:26
17.8 C
София

Над 180 000 души могат да следят дали им дават истински касови бележки

Това е възможно със специално мобилно приложение на НАП

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Над 180 000 потребители ежедневно могат да проверят дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, съобщават от приходната агенция.

Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката. До този момент е била проверена автентичността на над 460 000 бележки, като само за тази година те са повече от 30 000 и нито една от тях не е била фалшива.

 
Проверката е в две фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Снимка: НАП

Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва, че документът е бил успешно получен в НАП.

Снимка: НАП


Освен тази функция, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук