fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:13

Над 1600 нарушения с тротинетки е установила полицията

Максимално допустимата скорост, която може да развие водачът на една тротинетка, е 25 км/ч

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

1604 нарушения са извършени от водачи на индивидуални електрически превозни средства за периода от 7 юли 2020 до 16 юни 2022 г., сочат данни на МВР. За тези нарушения са издадени 1342 фиша за глоби и 262 наказателни постановления.

Напоследък българското общество недоволства от няколко случая на управление на тротинетки с висока скорост по някои от най-натоварените пътни артерии в София.

Всъщност е абсолютно забранено тяхното движение по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч, т.е. предимно из градовете. За сметка на това може да бъдат карани напълно свободно по обособените велосипедни алеи, а при липса на такива се ползва възможно най-дясната граница на платното за движение.

Максимално допустимата скорост, която може да развие водачът на една тротинетка, е 25 км/ч. Забранено е превозването на други лица.

Минималната възраст на водача на тротинетка е 16 години. Абсолютно забранено е управлението на тротинетки без каски и светлоотразителни жилетки, което пък е най-често срещаното нарушение.

Поради много случаи на пострадали пешеходци законодателите въведоха забрана за движение със скорост над 25 км/ч и тя се въвежда автоматично в тротинетките. Но лесно  може да се доразвие софтуерно и тротинетката да надвиши 50 км/ч.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img