fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:13:51
четвъртък | 26.05.2022 | 21:13:51
25.8 C
София

Над 130 фирми предложиха работа на украинските бежанци на трудова борса във Варна

Целта е да покажем солидарност в ужасяващата ситуация с изцяло непровокирана война, защото, когато сме единни, заедно можем повече, посочи посланик Херо Мустафа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Повече от 130 фирми участваха в трудовата борса за украинските бежанци днес във Варна.

Работодателското изложение е част от инициативата „Заедно с Украйна“, партньори по която са посолството на САЩ, фондация „Америка за България“, Американският университет в България, Американският колеж в София, Американската търговска камара, филмово студио „Ню Бояна“ и Детският научен център „Музейко“, посочи посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Целта е да покажем солидарност в ужасяващата ситуация с изцяло непровокирана война, защото, когато сме единни, заедно можем повече, посочи посланик Мустафа. По думите й моделът с трудовата борса, чийто домакин е Варна, се оказва много успешен и ще бъде възпроизведен и на други места. Дипломатът допълни, че на изложението се предлагат както работни места за хора с ниска квалификация, така и за висококвалифицирани специалисти. 

Кризата с войната нанесе финансови тежести на много държави, особено съседни на Украйна, и Европа търси начини за компенсации, допълни дипломатът. Според нея САЩ също помагат активно, като са най-големият донор на хуманитарна помощ, която вече възлиза на над 1 милиард долара. Освен това ние можем да оказваме съдействие и на енергийния фронт, допълни Мустафа. Тя припомни, че САЩ вече отвориха резерва си, освен това се водят и разговори с държавите от ОПЕК, търсят се варианти как да се осигури помощ, допълни посланикът.

Изпълнителният директор на „Ню Бояна“ Ярив Лернер уточни, че в края на април във Варна ще се проведе още една трудова борса. По думите му предстоящото събитие обаче ще бъде свързано с голяма филмова продукция, чиито снимки са започнали в София. Ще бъдат осигурени различни работни места за доста продължителен период от време, посочи Лернер. Той отказа подробности за продукцията, само посочи, че работното й заглавие е  „Прекосяване“ и е по исторически събития от 1926 година.

Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара, коментира, че на днешната борса във Варна фирмите са предложили повече от 400 работни места. Той уточни, че сред посетителите е имало много учители и лекари.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че регистрираните украински бежанци в региона вече са близо 22 хиляди души, основно жени и деца. По думите му от вчера има нова вълна на пристигащи от Украйна, като само снощи във Варна са посрещнати 15 автобуса, а днес се очакват още 9, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук