fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 13:46

Начело на Индия застана първата жена президент от етническо малцинство

Кандидатурата ѝ бе издигната от управляващата партия "Бхаратия Джаната"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Драупади Мурму е новият държавен глава на Индия. Тя е първата жена президент с произход от племенна общност в страната.

Миналата седмица кандидатът на управляващата партия “Бхаратия Джаната” на премиера Нарендра Моди бе избрана с гласуване в националния парламент при мнозинство от 64 на сто и в щатските законодателни органи.

Тя е родена в щата Ориша и произлиза от индийския етнос “сантал”. Професионалната си кариера започва като учителка, а след това се впуска в политиката.

“В средата, в която отраснах, получаването на обикновено начално образование бе нещо като блян за мен.  Въпреки различните пречки и трудности решимостта ми остана твърда и станах първото момиче от селото си, влязло в университет”, заяви Мурму.

Мурму е втората жена президент на страната след Пратибха Патил, заемала поста пет години, считано от 2007 г. Тя наследява поста от Рам Нат Ковинд, втория президент с произход от общността “далит”.

Според аналитици победата на Мурму ще спомогне премиерът Моди да получи опора в племенните общности преди евентуалното си преизбиране през 2024 година.

Според Мурму заставането ѝ начело на страната трябва да вдъхне надежди на хората, които не са получили нищо от икономическия възход на Индия.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img