fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:25:10
петък | 27.05.2022 | 03:25:10
17.8 C
София

Прокуратурата: Кирил Петков не е извършил престъпление с декларацията за гражданство си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Наблюдаващият прокурор постанови отказ да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на премиера Кирил Петков. Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя уточни, че решението може да бъде обжалвано на следваща инстанция.

“Това невярно деклариране в тази конкретика не може да обуслови наказателна отговорност”, обясни Маджарова.

Тя коментира, че правната рамка има несъвършенства и това е в основата наблюдаващият прокурор по случая да постанови отказ от образуване на досъдебно производство.

„Мотивите на наблюдаващия прокурор за отказа са, че в хода на проверката не са събрани данни, от които да се установява, че Петков е бездействал по служба, не е извършвал служебните си задължения или е превишил своите права по Закона за кредитните институции, търговския регистър и търговския закон”, добави говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Той уточни, че не е установено нарушение и по отношение на подадената от Петков имуществена декларация в КПКОНПИ.

От думите му стана ясно също така, че спецпрокуратурата не е компетентна да коментира подадената декларация, в която се твърди, че настоящият премиер и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков е единствено български гражданин.

Ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, до която е била изпратена преписката, за да се гарантира честността и безпристрастността на разследването, призна, че действително в декларацията е отразена невярна информация.

“Тя има единствено заявителски и уведомителен характер, тя няма доказателствена стойност”, поясни Зартова.

Работата по случая започна на 24 август, когато в спецпрокуратурата е подадена жалба относно твърдения за извършени документни и длъжностни престъпления от лице, член на МС, в случая служебен министър на икономиката.

На 15 септември наблюдаващият прокурор е разпоредил лична проверка. В това време са постъпили още 8 жалби с идентични твърдения. Срокът за извършване на проверката е 15 декември. и тя е приключила в установения срок.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук