fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:29

На Йордановден софиянци отново ще вадят кръста от езерото в “Дружба”

Желаещите да участват трябва да имат "зелен сертификат" или да се тестват на място

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На 6-ти януари в цялата страна ще се състои традиционния ритуал по спасяването на Богоявленския кръст. В Калофер вече започна подготовката и за мъжкото хоро в ледените води на р. Тунджа.

В София кръстът на Богоявление отново ще бъде хвърлен във водите на езерото в ж.к. “Дружба-1”. Началото ще бъде дадено в 13 часа от понтона при амфитеатъра. Преди Великия Богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм “Св. преп. Наум Охридски”.

Желаещите да участват в надпреварата трябва да се запишат на място между 9 и 12 часа.

Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат. За улеснение районна администрация “Искър” е организирала пункт за бързи тестове за Ковид-19. След 11 ч ще започнат и медицински прегледи, които всеки от желаещите да участва в ритуала, трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата “Искър”.

В надпреварата ще могат да се включат до 40 плувци по реда на тяхното записване.

За NewsOne кметът на района Ивайло Цеков обяви, че и тази година за извадилия кръста от ледените води на езерото в “Дружба”, ще има парична награда.

Надпреварата на плувците ще бъде наблюдавана от жители и гости на района, които ще могат да проследят ритуала при спазване на противоепидемичните мерки.  

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img