fbpx
More

  На 31 май отбелязваме Световният ден без тютюнев дим (ВИДЕО)

  За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини

  Със символичното засаждане на 10 дръвчетата до Клиниката по онкология в София отбелязваме 10-годишнината от приемането на пълната забрана за пушене на закрити и някои открити обществени места у нас, съобщиха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

  В инициативата се включват още Министерството на околната среда и водите, офиса на Световната здравна организация в България, граждански организации и студенти, граждани.
  Тази година на 31май, темата на Световния ден без тютюнопушене, определена от СЗО, е “Тютюнът: заплаха за нашата околна среда”.

  За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2021 г.

  Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС.

  Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните и белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни