8.12.2022 | четвъртък | 02:18

Два пъти в седмицата тестват ученици и учители

Публикувано:

Сподели поста:

В понеделник и в четвъртък учениците и техните учители ще бъдат тествани преди началото на учебните занятия. Това е най-добрият вариант да бъде възстановен учебният процес възможно най-бързо, съобщиха на брифинг министрите на образованието и здравеопазването.

Министерството на здравеопазването ще отправи публична покана за закупуване на щадящи тестовете за учениците. Желанието ни е да осигурим количество поне за месец напред. Това обяви д-р Стойчо Кацаров.

Снимка: NewsOne

Той обясни, че ще се взима слюнка, която се събира в контейнерче, а резултатът ще е готов в рамките на един учебен час.

„Няма да се бърка в носа и устата на никого“, увери той и добави, че учителите трябва да разполагат със „зелен“ сертификат или също да бъдат изследвани в училище.

„Желанието ни е да върнем децата още следващата седмица“, каза още Кацаров. По думите му дали това ще се случи, зависи от това кога ще пристигнат тестовете.

Министърът обясни, че тестването ще става в началото на учебния процес и при установяване на дете с вируса, то ще бъде карантинирано за 14 дни, но класът му ще остане в училище.

Служебният образователен министър проф. Николай Денков се извини затова, че са разпуснали учениците от днес за утре, но ситуацията го е изисквала. Той подчерта, че за да се върнат децата на училище, родителите им трябва да се съгласят да бъдат изследвани.

Снимка: NewsOne

Денков обяви, че първо ще се върнат в клас децата от 1-4 клас, след това 5-7 клас и нагоре. От думите му се разбра, че няма как да се пуснат всички ученици наведнъж, защото това изисква сериозна организация.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС