fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 18:11

МЗ обяви обществена поръчка за закупуване на шест медицински хеликоптера

Темата беше повдигната от журналиста Владимир Христовски, който през 2020 година инициира петиция

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера, като се залага и възможността да бъдат закупени, и още два допълнителни. Общата прогнозна сума е на стойност 162 711 735,86 лв. с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Темата беше повдигната от журналиста Владимир Христовски, който през 2020 година инициира петиция. За броени дни тя беше подкрепена от над 10 000 души. Христовски внесе подписите в Министерския съвет, президентството, парламента и Министерството на здравеопазването.

Веднага последва реакция от тогавашните управляващи от ГЕРБ-СДС, които обещаха да бъдат осигурени два хеликоптера, след като от юли 2019 г. у нас вече няма нито един медицински хеликоптер, след като фирмата-собственик го продаде на Грузия. Така България остана единствената държава в Европейския съюз без възможност за въздушно спасяване. Въпреки обещанията им това не се случи и до днес.

След това темата се превърна в едно от предложенията на президента Румен Радев за включване в Плана за възстановяване и устойчивост.

Чрез осигуряването на въздухоплавателните средства на българските граждани ще бъде гарантиран качествен, равнопоставен и навременен достъп до спешна медицинска помощ и в по-отдалечени и труднодостъпни региони.

В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here