fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:15:31
четвъртък | 26.05.2022 | 21:15:31
25.8 C
София

Мюсюлманите празнуват Шекер Байрам (ВИДЕО)

За първи път от две години насам вярващите могат да отправят молитвите си в храмовете

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. С него се слага края на свещения за тях месец Рамадан, по време на който вярващите се въздържат от храна и напитки от ранни зори до залез слънце. Празникът е наричан още и Шекер Байрам.

За първи път от две години насам вярващите могат да отправят молитвите си в храмовете. Нещо, което беше невъзможно при ограниченията, наложени заради пандемията от Ковид-19.

Традициите повеляват веднага след молитвите в храма мъжете да се приберат вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата. На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, заради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (зекят) на бедните.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук