fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:46

Мярката 60/40 остава до края на годината, но с нов дизайн

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавата ще продължи да плаща до края на годината 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите не по-малко от 40%. На компании с намален оборот между 30 и 40%, държавата ще покрива 50% от заплатата на работниците, а другата половина ще се покрива от работодателите. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  

За обезпечаването на мярката до края на годината са отделени 250 милиона лева. От думите на служебния социален министър Гълъб Донев стана ясно, че средно на месец се подпомагат около 70 000 работници.

По време на заседанието синдикатите и бизнесът поискаха да се върне старият дизайн на мярката 60/40, действал до края на май тази година. Тогава пари получаваха всички фирми със спад на оборота от 20%.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров  следващите месеци ще бъдат все по-тежки и подкрепата за бизнеса и хората е много важна. Той предложи да се приеме и по-кратък срок на постановлението, а през това време да се поиска разрешение за корекция от ЕК. Димитров поиска и помощ за пътническия градски и извънградски транспорт. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че прагът на достъп по мярката от 30% вече не е адекватен на сегашната ситуация.

„Ние също искаме да падне на 20%, но  компромисно предлагаме той да е 25%.  В същото време помощта от държавата може да се намали от 50 на 40%, за да може парите да стигнат до повече фирми и по този начин да се запазят повече работни места“, предложи Велев. 

На заседанието на тристранката се постигна консенсус за продължаване и на програмата „Запази ме +“. По нея могат да кандидатстват всички бизнеси или самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била прекратена заради противоепидемичните мерки, разпоредени със заповед от здравния министър или съответното РЗИ. Мярката ще работи до средата на следващата година, а бюджетът й е 100 милиона лева.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img