fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:20:14
неделя | 29.05.2022 | 01:20:14
16.8 C
София

МВР публикува информация за 116 случая с висок обществен интерес за публични лица, по които прокуратурата не се е произнесла

Случаите касаят различни лица, като сред тях са служители на Областна администрация София-град, кметовете на София, Видин и още няколко общини, магистрати от прокуратурите в Ямбол, София и Бургас

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

МВР публикува информация, получена в националната полиция и ГДБОП, за случаи с висок обществен интерес, съобщиха от министерството.

В изпратения до медиите документ са посочени данни за 116 случая. От ведомството уточняват, че тези случаи са предадени на прокуратурата по компетентност и към момента няма информация за произнасяне по тях.

От МВР съобщават още, че това са случаи, които засягат публични лица, заемащи ръководни длъжности в държавните и общински администрации от началото на миналата година. 

Видно от списъка, случаите касаят различни лица, като сред тях са служители на Областна администрация София-град, кметовете на София, Видин и още няколко общини, магистрати от прокуратурите в Ямбол, София и Бургас, служители на столичната здравна каса, ръководството на БНБ, служители на Българската агенция за инвестиции, директорът на здравната каса в Плевен, директорът ОПОС и бивш началник на кабинет на МОСВ, служебният министър на здравеопазването, директорът на Национален дворец на културата (НДК), главният архитект на София, главният прокурор и свързани с него лица, депутат.

Според прокуратурата списъкът с над 100 случая, разпространен от МВР, е поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт. Това се посочва в позиция на държавното обвинение.

В позицията на прокуратурата се казва, че институцията няма да коментира посочените казуси, защото по голяма част от тях текат активни действия по разследването, назначени са експертизи и други процесуални действия.

Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава.

Неприемлив е опитът на отделни представители на изпълнителната власт да изземват компетенции като неправомерно целят убеждаване на обществото в правилността на действията им, във виновността на отделни граждани и субекти без дори част от тях към момента да са привлечени към наказателна отговорност, посочват от държавното обвинение, цитирани от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук