fbpx
More

  МВР отне лиценза на “Делта гард”

  От компанията обжалват и твърдят, че това спира изпълнението на заповедта

  Лицензът на охранителната фирма “Делта гард” е бил отнет миналата седмица с решение на ръководителя на Главната дирекция “Национална полиция” (ГДНП) Станимир Станев. Това съобщиха в понеделник от МВР пред Свободна Европа. От компанията обаче твърдят, че оспорват акта на Станев пред съда и това спира неговото изпълнение.

  Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на “Делта гард” беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

  По неофициална информация става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха, пише Offnews.

  В разследването на “Антикорупционния фонд” “Осемте джуджета” името на Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сценария как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

  Тогава Златанов заяви, че “Делта гард” са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод “Изамет”.

  Впоследствие – в края на август м.г., служителите на охранителната фирма напуснаха завода.

  Бизнесменът Васил Божков пък беше обвинил “Делта”, че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.