fbpx
More

  МВР: Близо 5000 са работещите пенсионери в системата

  Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

  Според данни, предоставени от дирекция „Човешки ресурси“ на МВР, работещите пенсионери в системата по Закона за МВР, Закона за държавния служител и Кодекса на труда са около 5000 души, каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР- СФСМВР.

  Във връзка с изказването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че от декември 2021 г. е започнало освобождаване на служители, които са прехвърли годините за пенсия, Попов увери, че могат да бъдат прекратявани служебни правоотношения със служители по Закона за държавния служител и Кодекса по труда, но не и с такива, назначени по Закона за МВР, който не дава възможност упражнилият право на пенсия да бъде освободен на това основание. Синдикалистът добави, че това може да се случи единствено след промяна в закона.

  Данните за работещите пенсионери в МВР са били предоставени по време на заседание на Съвета за социално партньорство, провел се в петък и който се ръководи от заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Според Попов числата разбиват доста митове, като този, че работещите пенсионери пречат на кариерното развитие на колегите си полицаи. Причината е, че, според данните, близо 3500 са пенсионерите, работещи по трудово правоотношение, са служители от най-ниските нива, на младша изпълнителска длъжност.

  Във връзка с протестите на полицаите за по-високо възнаграждение и реформа в МВР, Валентин Попов каза, че за да няма национален протест на 12 юни, трябва да бъде обещано увеличение на заплатите от 25%, както и да се представи план и начин за провеждане на истинска реформа в министерството. Той посочи, че ако тогава ситуацията е, каквато е към днешна дата, протестът остава и ще се проведе, информира БТА.

  „Това МВР, в този вид, не отговаря на очакванията нито на отделния гражданин, нито на обществото, това е факт. Ние искаме да направим едно МВР, което да отговаря на тези очаквания“, коментира Попов.