fbpx
More

  МВР: Арестът на Димитър Кенаров е бил незаконен

  Журналистът Димитър Кенаров е бил задържан незаконно по време на миналогодишните протести и спрямо него е използвана физическа сила.
  Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, съобщи БНТ.
  Според писмото от от 30 септември нова проверка констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“.
  При проверката е изяснено, че Кенаров е бил задържан на 2 септември миналата година около 22.55 ч. в близост до полицейската будка до административния вход на президентството. Задържането е било осъществено от трима служители на Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Пловдив.
  Според МВР е установено, че по време на задържането на Кенаров служителите използват физическа сила и помощни средства – белезници, което не е документирано от тях по надлежния ред.
  Припроверката е установено, че заповед за задържането на журналиста не е била издадена и не му е осигурена възможността да се ползва от правата на задържано лице.
  Материалите са изпратени за проверка на Софийскаа районна прокуратура.