fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:50

МВР: 60 млн. лв. за строежа на АМ „Хемус“ са изнесени в сакове и чували

В схемата по пренасочване на средствата участва и буферна фирма, създадени са и "кухи" фирми на социално слаби лица

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

60 млн. лева, от получените 84.108 млн. за Лот 5 на АМ “Хемус”, са изнесени в кеш, в сакове и чували. Това обявиха на брифинг от ГДНП. Превежданите авансово суми за строителството на магистралата са се движили между различни фирми.

“Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус” има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от “Автомагистрали” ЕАД”, каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

Той посочи, че за Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем на механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв.  

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов обяви, че разследват изграждането на Лот 5.

“През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала за неправомерно отпускане и усвояване на парични суми в особено големи размери във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на отпуснатата от “Автомагистрали” ЕАД авансово сума на търговско дружество в размер на около 90 млн. лв. за материали и механизация. Търговското дружество е избрано чрез т.нар. процедура „инхаус”. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от общ характер от НК”, изложи той.

Стоянов каза, че на 3-ти ноември е образувано досъдебно производство и е било извършено претърсване на 17 адреса, включително и офиси на фирми на територията на четири области – София, Благоевград, Видин и Монтана.  Иззети са мобилни телефони, документи, лаптопи, парични суми в големи размери, флаш памети. Задържани са и 14 лица, посочи директорът на ГДБОП.

Явор Симов пък разкри, че председателят на Българската браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков е бил бивш председател на АПИ и е обвиняем за 30 млн за строителството на АМ „Марица“ и му е повдигнато обвинение за безстопанственост.

„Чрез фирмата на жена му е усвоил 150 млн. за ремонт на язовири, без разрешителни, като същата схема по „Хемус“. Това са хората, които организират протестите в центъра на София“, заяви още той.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here