5.12.2022 | понеделник | 19:58

МВнР: Препоръчваме на българите в Етиопия незабавно да напуснат страната

Публикувано:

Сподели поста:

Вътрешният конфликт в африканската държава Етиопия се разраства. По тази причина от българското външно министерство препоръчват на всички наши сънародници, които са на територията на страната да се евакуират възможно най-бързо, а на планиралите да пътуване натам – да се откажат от намеренията си.

„Българските граждани, пребиваващи в Етиопия, следва да се осведомяват подробно за актуалната обстановка в района, където пребивават, като следят съобщенията на местните СМИ и се информират за указанията на местните власти. Препоръчваме те да напуснат страната при първа възможност, като дотогава бъдат в постоянен контакт с посолството на Република България в Етиопия, което следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост“, се казва в съобщението на МВнР.

На 2 ноември 2021 г. правителството на Етиопия обяви извънредно положение на територията на цялата страна във връзка с опасността бунтовническите сили на Тигрейския народноосвободителен фронт да стигнат до столицата Адис Абеба и да завземат държавата.

Критичната ситуация е настъпила след превземането на градовете Десси и Комполча в региона Амхара, след което пътят за бунтовниците (около 350 км) до столицата Адис Абеба е станал лесно преодолим.

На правителството са дадени широки правомощия, сред които обявяване на обща мобилизация, въвеждане на полицейски час, ограничаване на придвижването, прекъсване на телекомуникациите, ограничаване на финансовите операции, както и други ограничения на гражданските права.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Адис Абеба на тел.: 00251 911 252 514, факс: 00251 155 100 32, е-mail:
Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
bul.addis@gmail.com

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...