fbpx
More

  МВнР: Препоръчваме на българите в Етиопия незабавно да напуснат страната

  От 2 ноември в африканската страна е в сила извънредно положение

  Вътрешният конфликт в африканската държава Етиопия се разраства. По тази причина от българското външно министерство препоръчват на всички наши сънародници, които са на територията на страната да се евакуират възможно най-бързо, а на планиралите да пътуване натам – да се откажат от намеренията си.

  “Българските граждани, пребиваващи в Етиопия, следва да се осведомяват подробно за актуалната обстановка в района, където пребивават, като следят съобщенията на местните СМИ и се информират за указанията на местните власти. Препоръчваме те да напуснат страната при първа възможност, като дотогава бъдат в постоянен контакт с посолството на Република България в Етиопия, което следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост”, се казва в съобщението на МВнР.

  На 2 ноември 2021 г. правителството на Етиопия обяви извънредно положение на територията на цялата страна във връзка с опасността бунтовническите сили на Тигрейския народноосвободителен фронт да стигнат до столицата Адис Абеба и да завземат държавата.

  Критичната ситуация е настъпила след превземането на градовете Десси и Комполча в региона Амхара, след което пътят за бунтовниците (около 350 км) до столицата Адис Абеба е станал лесно преодолим.

  На правителството са дадени широки правомощия, сред които обявяване на обща мобилизация, въвеждане на полицейски час, ограничаване на придвижването, прекъсване на телекомуникациите, ограничаване на финансовите операции, както и други ограничения на гражданските права.

  При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Адис Абеба на тел.: 00251 911 252 514, факс: 00251 155 100 32, е-mail:
  Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
  bul.addis@gmail.com