fbpx
More

  МВнР: Изборите в РСМ показаха нетолерантност към гражданите с българско самосъзнание

  "Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в РСМ", посочват от външно

  Министерството на външните работи на България публикува съобщение, в което се противопоставя остро на антибългарската реторика, която според ведомството е овладяла вътрешнополитическите дебати на местните избори в Република Северна Македония. От МВнР заявяват, че продължаващaтa дискриминация и реч на омразата към граждани на РСМ, които по някакъв начин са свързани с България и нейния народ, няма да бъдат толерирани.

  “Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България.

  От ведомството посочват, че подобно публично поведение стимулира нетолерантност и дискриминация и че въпреки усилията на определени политически субекти, антибългарската кампания е била неуспешна.

  “Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне”, посочват от МВнР.

  В съобщението си министерството цитира и част от Договора за добросъседство, подписан между двете държави, който изисква адекватна реакция в подобни ситуации и от двете страни.

  “България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония, и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право”, завършват от външно министерство.

  През последните седмици вътрешнополитическите сблъсъци в Северна Македония доведоха до компроматна война със силен фокус върху битката за кметския стол в Скопие. Управляващата партия на Зоран Заев показа снимка с българска лична карта на подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска и поиска тя да прекрати участието си в надпреварата.

  Колаж на Данела Арсовска от нейните политически опонент от Социалдемократическия съюз дни преди победата й в Скопие на втори тур

  Арсовска нарече компромата “лъжа”, а в неделя победи на втори тур кандидата на Социалдемократическия съюз в столицата, което доведе и до оставката на Заев. ВМРО-ДПМНЕ пък нападнаха Заев и го обвиниха, че не Арсовска, а той е бил близък с българите, като ги е нарекъл “администратори”, а не “окупатори” от Втората световна война, а Гоце Делчев е определил като българин, а не македонец. По този начин темата “България” се превърна в един от камъните за замерване на политически опоненти по време на местните избори в Северна Македония през последните седмици.

  Данела Арсовска стана първата жена кмет на Скопие от 30 години насам.