28.11.2022 | понеделник | 04:21

МВнР: Изборите в РСМ показаха нетолерантност към гражданите с българско самосъзнание

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на външните работи на България публикува съобщение, в което се противопоставя остро на антибългарската реторика, която според ведомството е овладяла вътрешнополитическите дебати на местните избори в Република Северна Македония. От МВнР заявяват, че продължаващaтa дискриминация и реч на омразата към граждани на РСМ, които по някакъв начин са свързани с България и нейния народ, няма да бъдат толерирани.

„Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България.

От ведомството посочват, че подобно публично поведение стимулира нетолерантност и дискриминация и че въпреки усилията на определени политически субекти, антибългарската кампания е била неуспешна.

„Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне“, посочват от МВнР.

В съобщението си министерството цитира и част от Договора за добросъседство, подписан между двете държави, който изисква адекватна реакция в подобни ситуации и от двете страни.

„България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония, и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право“, завършват от външно министерство.

През последните седмици вътрешнополитическите сблъсъци в Северна Македония доведоха до компроматна война със силен фокус върху битката за кметския стол в Скопие. Управляващата партия на Зоран Заев показа снимка с българска лична карта на подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска и поиска тя да прекрати участието си в надпреварата.

Колаж на Данела Арсовска от нейните политически опонент от Социалдемократическия съюз дни преди победата й в Скопие на втори тур

Арсовска нарече компромата „лъжа“, а в неделя победи на втори тур кандидата на Социалдемократическия съюз в столицата, което доведе и до оставката на Заев. ВМРО-ДПМНЕ пък нападнаха Заев и го обвиниха, че не Арсовска, а той е бил близък с българите, като ги е нарекъл „администратори“, а не „окупатори“ от Втората световна война, а Гоце Делчев е определил като българин, а не македонец. По този начин темата „България“ се превърна в един от камъните за замерване на политически опоненти по време на местните избори в Северна Македония през последните седмици.

Данела Арсовска стана първата жена кмет на Скопие от 30 години насам.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...