3.12.2022 | събота | 08:25

МВнР: Не сме сигурни, че можем да доставим машините за гласуване навреме, ако има втори тур на изборите

Публикувано:

Сподели поста:

Около 1 милион и 300 хиляди бюлетини за първи тур и още 700 000 за втори ще бъдат подготвени и изпратени на секциите в чужбина за вота през ноември. Това стана ясно от брифинг на Министерството на външните работи, относно готовността на държавата да обезпечи изборния процес зад граница.

По сметки на ведомството, в 200 от секциите по света ще се гласува машинно, което означава, че страната ще трябва да подсигури приблизително 360 машини. Най-големият проблем, който МВнР очаква, е нарушена логистика при евентуален втори тур на президентския вот.

„Ще сме изправени пред една много голяма трудност. При промяната на ИК и увеличаването на секциите зад граница на 700-800, в много кратко време трябва да изпратим бюлетини. ЦИК обмисля варианта да прати нови машини оттук, което ще ни натовари нас, а това е много голямо предизвикателство. Ако не получим машините и бюлетините до 16 ноември, ние не сме сигурни, че можем да ги доставим навсякъде за втори тур. Дори да е на 16 ноември, пак не сме сигурни, че ще успеем“, обясни постоянният секретар към МВнР Иван Кондов.

МВнР очаква рекорден брой секции зад граница на вота на 11 юли | Избори |  Новини от България и Света | OFFNews.bg

При такова стечение на обстоятелствата от външно изразяват надежда, че част от изборните книжа и машини ще бъдат при тях още на 15 ноември.

„На много места е и неработен ден. Епидемичната обстановка ще затрудни допълнително ситуацията“, обясни Кондов.

От МВнР са получили предложения от организации и хора зад граница за подобряване на процеса на вота в чужбина. Една от тях е Мрежата на изборните доброволци зад граница. Те са адресирали до министерството и до ЦИК идеи за оптимизиране на комуникацията и координацията по време на изборите. МВнР ще подкрепи идеята, въпреки че последната дума ще има ЦИК.

Увеличението на броя на секциите в чужбина не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница. Извън консулските представителства ще бъдат разкрити 650 секции.

Държавите с най-много места за гласуване ще бъдат Великобритания и Турция. На този етап съгласие за провеждане на избори не е получено от Алжир, Аржентина, Италия, Канада, Хонг Конг и една от секциите в Сърбия. Германия също не е дала официално разрешение за провеждане на вота, въпреки че там е постигнато принципно съгласие.

Очакванията на МВнР са, че даването на зелена светлина от изброените страни е въпрос на формалност, но ведомството е уведомило ЦИК секции да не бъдат разкривани, ако разрешенията не бъдат получени до 4 ноември.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...