fbpx
29 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:41

МВнР: Не сме сигурни, че можем да доставим машините за гласуване навреме, ако има втори тур на изборите

В чужбина ще бъдат разкрити 760 секции в 68 държави

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Около 1 милион и 300 хиляди бюлетини за първи тур и още 700 000 за втори ще бъдат подготвени и изпратени на секциите в чужбина за вота през ноември. Това стана ясно от брифинг на Министерството на външните работи, относно готовността на държавата да обезпечи изборния процес зад граница.

По сметки на ведомството, в 200 от секциите по света ще се гласува машинно, което означава, че страната ще трябва да подсигури приблизително 360 машини. Най-големият проблем, който МВнР очаква, е нарушена логистика при евентуален втори тур на президентския вот.

“Ще сме изправени пред една много голяма трудност. При промяната на ИК и увеличаването на секциите зад граница на 700-800, в много кратко време трябва да изпратим бюлетини. ЦИК обмисля варианта да прати нови машини оттук, което ще ни натовари нас, а това е много голямо предизвикателство. Ако не получим машините и бюлетините до 16 ноември, ние не сме сигурни, че можем да ги доставим навсякъде за втори тур. Дори да е на 16 ноември, пак не сме сигурни, че ще успеем”, обясни постоянният секретар към МВнР Иван Кондов.

МВнР очаква рекорден брой секции зад граница на вота на 11 юли | Избори |  Новини от България и Света | OFFNews.bg

При такова стечение на обстоятелствата от външно изразяват надежда, че част от изборните книжа и машини ще бъдат при тях още на 15 ноември.

“На много места е и неработен ден. Епидемичната обстановка ще затрудни допълнително ситуацията”, обясни Кондов.

От МВнР са получили предложения от организации и хора зад граница за подобряване на процеса на вота в чужбина. Една от тях е Мрежата на изборните доброволци зад граница. Те са адресирали до министерството и до ЦИК идеи за оптимизиране на комуникацията и координацията по време на изборите. МВнР ще подкрепи идеята, въпреки че последната дума ще има ЦИК.

Увеличението на броя на секциите в чужбина не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница. Извън консулските представителства ще бъдат разкрити 650 секции.

Държавите с най-много места за гласуване ще бъдат Великобритания и Турция. На този етап съгласие за провеждане на избори не е получено от Алжир, Аржентина, Италия, Канада, Хонг Конг и една от секциите в Сърбия. Германия също не е дала официално разрешение за провеждане на вота, въпреки че там е постигнато принципно съгласие.

Очакванията на МВнР са, че даването на зелена светлина от изброените страни е въпрос на формалност, но ведомството е уведомило ЦИК секции да не бъдат разкривани, ако разрешенията не бъдат получени до 4 ноември.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img