fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:44

МВФ реши: Кристалина Георгиева запазва поста си

Според ръководните органи на МВФ, представените доказателства не са достатъчни

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващия директор Кристалина Георгиева. Решението е било взето след разглеждане на обвиненията за предполагаем натиск върху служители на Световната банка да променят данни по начин, облагодетелстващ Китай. Оттам заявяват също така, че имат доверие на Георгиева.

Според ръководните органи на МВФ, представените доказателства не са достатъчни, за да се направи извод, че управляващият директор действително е извършила това, в което я обвиняват. В същото време се планира среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, посочва Ройтерс.

Кристалина Георгиева приветства решението на Управителният съвет на МВФ, като отново заяви, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е заявила в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора УилмърХейл е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Според нея е необходимо да се вземат „активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията”, предоставяна от институцията, се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Въпросът дали сегашният директор на фонда да остане на поста беше повдигнат, след като на 16 септември адвокатската кантора УилмърХейл  публикува заключения от разследване, извършено по искане на комисията по етика на Световната банка. В документа се твърдеше, че докато е била управляващ директор на Световната банка, Георгиева е манипулирала данни от доклада “Doing Business” в полза на Пекин.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img