4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 11:59:33
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 11:59:33

МВФ решава каква ще е съдбата на Кристалина Георгиева

Тя е обвинена, че по време на своята работа в Световната банка е оказала натиск при изготвянето на класацията "Да правиш бизнес" в полза на рейтинга на Китай

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Очаква се днес Управителният съвет на МВФ да реши съдбата на управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс.

Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни-членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на Фонда.

Управителният съвет на Фонда обсъди казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора Уилмър Хейл. Те се проточиха до вечерните часове.

Разразилият се скандал с Георгиева заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора. В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая. Вчера в. “Файненшъл таймс” писа, че Съединените щати и Япония искат управляващият директор на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници. Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон. Според няколко добре осведомени източника Европа и Африка искат Кристалина Георгиева да остане начело на МВФ, но Съединените щати и Япония са против, отбелязва АФП. Агенцията посочва, че 24-членният Управителен съвет обикновено взима решенията си с консенсус.

В доклада на кантората Уилмър Хейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на СБ през 2017 г., Георгиева е оказала “неправомерен натиск” върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай в годишната класация на банката “Да правиш бизнес”. Това е станало в момент, когато Световната банка е търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала си. Георгиева отрече обвиненията, съобщава БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук