fbpx
More

  МВФ решава каква ще е съдбата на Кристалина Георгиева

  Тя е обвинена, че по време на своята работа в Световната банка е оказала натиск при изготвянето на класацията "Да правиш бизнес" в полза на рейтинга на Китай

  Очаква се днес Управителният съвет на МВФ да реши съдбата на управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс.

  Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни-членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на Фонда.

  Управителният съвет на Фонда обсъди казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора Уилмър Хейл. Те се проточиха до вечерните часове.

  Разразилият се скандал с Георгиева заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

  За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора. В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая. Вчера в. “Файненшъл таймс” писа, че Съединените щати и Япония искат управляващият директор на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници. Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон. Според няколко добре осведомени източника Европа и Африка искат Кристалина Георгиева да остане начело на МВФ, но Съединените щати и Япония са против, отбелязва АФП. Агенцията посочва, че 24-членният Управителен съвет обикновено взима решенията си с консенсус.

  В доклада на кантората Уилмър Хейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на СБ през 2017 г., Георгиева е оказала “неправомерен натиск” върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай в годишната класация на банката “Да правиш бизнес”. Това е станало в момент, когато Световната банка е търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала си. Георгиева отрече обвиненията, съобщава БТА.