fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 11:45

“Мудис” прогнозира забавен растеж в Европа и САЩ

Прогнозира се и че, американската безработица ще нарасне малко над 4% през 2023 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Кредитната агенция “Мудис” понижи прогнозите си за икономическия растеж на САЩ и Европа през тази и следващата година заради повишение на американските лихви и енергийната криза на стария континент.

От агенцията очакват реалният БВП на САЩ да нарасне през 2022 г. с 2,1% и да се забави до 1,3% през 2023 г. спрямо прогнозите на агенцията през май за растеж съответно с 2,8% и с 2,3 на сто.

Въпреки че очаква инфлацията да се понижи с отслабването на икономическия растеж, тя ще продължи да бъде висока, като кредитната агенция очаква инфлацията в САЩ да спадне от рекордните 9,1% през юни до 7% до края на 2022 г. и след това до 2,3% до края на 2023 г.

В същото време “Мудис” прогнозира американската безработица да нарасне малко над 4% през 2023 г. от сегашното постпандемично дъно от 3,6%, в резултат на по-бавното наемане на нов персонал и нарастващ коефициент на заетост.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img