fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:09

МС възложи на енергийния министър да търси диверсификация на ядреното гориво

При неосъществяване на европейските изисквания за диверсификация има риск от санкции за българската страна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на енергетиката следва да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед сигурността на енергоснабдяването. Това е записано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Съобразно Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, политиката по диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги в Република България се базира на следните четири стълба:

(1) диверсификация при закупуването на природен уран, неговата конверсия и обогатяване;

(2) диверсификация на производителите на свежо ядрено гориво (горивни касети);

(3) поддържане на достатъчен резерв от гориво на площадките на АЕЦ „Козлодуй”;

(4) сключване на дългосрочни договори за доставка на свежо ядрено гориво.

В изпълнение на тази европейска политика и с цел намаляване зависимостта на българската енергетика от един доставчик или от доставчици – пряко или непряко свързани с политически решения на Руската федерация, трябва да се търсят възможности за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за “АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от МС.

Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом – Агенция по Доставките (Агенцията). Договорът за Евратом дава определени права на Агенцията, която се явява страна за подпис по всички споразумения за доставка на ядрено гориво. При неосъществяване на европейските изисквания за диверсификация има риск от санкции за българската страна.

Процесът по диверсификация е задължителен с оглед на това, че доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” (стратегически обект по смисъла на ЗЕ) са условие за постигане на целите на националната сигурност, подчертават от МС.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img