fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:41

МС увеличи бюджетите на няколко ведомства

Четири министерства получиха повече пари, за да покрият разходите си

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 година. Те са в размер на до 16 700 000 лева за сметка на средствата от резерва, предвидени по централния бюджет за допълващи и компенсиращи мерки, във връзка с COVID-19 и други. Допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2021 г. са предвидени по „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование“, Бюджетна програма Национален Фонд „Култура”. 

Целта на предложения проект на Постановление е осигуряване на средства за финансова подкрепа на артисти-изпълнители в областта на театралното, танцовото, цирковото, визуалните изкуства, упражняващи свободни професии. Целта на проекта е да се осигуряват средства и на частни професионални организации в областта на изкуствата и в областта на любителското творчество, както и на творчески проекти в областта на визуалните изкуства. Средства за предвидени и за компенсиране на увеличени разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти. 

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 19 300 000 лв. 

Това се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта от преодоляване на последиците, за да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19. 

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева е ефективна и устойчива мярка за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри.

Правителството одобри други 25 000 000 лв. За допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г.

Те ще бъдат предоставени на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Средствата ще се осигурят за сметка на разчетените приходи в размер на 25 000 000 лв. и разходи по централния бюджет за 2021 г., от които 16 300 000 лв. са за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта на допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19 и други 8 700 000 лв. са за сметка на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Финансовото министерство също получава увеличение на бюджета, с което ще бъдат покрити разходи по „Политика в областта на устойчивите и прозрачни публични финанси”, бюджетна програма „Защита на публичните финансови интереси” с 13 500 000 лева, за сметка на намаляване на разходите по други политики на Министерството. Промените са в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2021 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img