fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:51:35
четвъртък | 26.05.2022 | 19:51:35
26.8 C
София

Асен Василев: МС прие актуализираната версия на  Плана за възстановяване и развитие

Утре се очаква председателят на ЕК Урсула фон дар Лайен да обяви, че Планът е одобрен

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Министерски съвет (МС) прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и развитие. Утре се очаква председателят на ЕК Урсула фон дар Лайен да обяви, че Планът е одобрен.” Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг в МС.

“С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост спрямо официално приетите срокове,” каза министърът на финансите.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансиране от България за над 2 млрд. лв. , съобщи БНТ. Той предвижда България да намали въглеродните си емисии, без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн. В Плана е заложена национална програма за саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища.

Програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоростта по съществуващите жп-линии, програми за социално включване, закупувани на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания също са част от Плана.

“Този план е един огромен шанс за това България да трансформира нашата помощ и общество в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, също заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък – ако не направим реформите, няма да получим средствата,” каза вицепремиерът.

От утре министерствата могат да започнат да подготвят тези проекти и в най-кратки срокове те да достигат до българските фирми и граждани.

Вицепремиерът Асен Василев допълни, че държавата ни е подготвена за евентуално налагане на ембарго на газовите доставки от Русия и работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук