„България изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. относно оказваната помощ за Украйна и предоставя помощ единствено и само съобразно документа.“

Това посочиха от правителствената пресслужба по повод появили се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, предаде БНТ.

Според цитирания документ Народното събрание дава мандат на Министерски съвет да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления:

Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;

д) ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here