26.01.2023 | четвъртък | 23:48

МРРБ в мандата на служебното правителство

Публикувано:

Сподели поста:

Съвместната работа с други министерства в мандата на служебния кабинет позволи успешното изпълнение на редица проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на отчета за изпълненото в мандата на служебното правителство от 2 август 2022 г. до януари 2023 г.

МРРБ, заедно с Министерството на енергетиката и областни управители, осигуриха пускането в експлоатация, след издаване на Акт 16, на междусистемната газова връзка Гърция – България, отчете министърът. Той припомни, че са заварили демотивиран строител и един незавършен строеж и уточни, че обектът е проверяван много често, с много министри, които са помагали и съгласували. „Представих Разрешение за ползване от тази сграда на Министерския съвет, защото успехът беше на целия екип. Газът потече и ефектът, за който говорим, и за който можем да се похвалим, се случи по този начин. Успех за всички колеги. В първите дни станахме екип, кризите бяха толкова големи, че нямахме друга възможност”, отбеляза с категоричност регионалният министър. 

Осигурено бе зимното почистване на републиканските пътища и бе дадена зелена светлина за редица инфраструктурни проекти. Арх. Шишков напомни, че в този период са рестартирани подробните устройствени планове (ПУП), без които не би могло да започне строителството на важните за по-добрата свързаност и икономическото развитие на страната ни пътни обекти.

Определянето на автомагистрала Русе – Велико Търново за национален обект дава възможност за съкращаване на сроковете на отделните процедури и ускоряване на изпълнението. Одобрени са ПУП-овете и са подписани договорите с изпълнителите за първите два участъка от нея – от Русе до Бяла и обхода на град Бяла. Изпълнението ще е на инженеринг. Така докато се проектира, ще се направи и отчуждаването на имотите. 

Одобрен е подробният устройствен план за последния участък от автомагистрала „Европа“ – между Сливница и Северната скоростна тангента на София. 

Ускорено е изграждането на ключовия за развитието на Северозападна България скоростен път Видин – Ботевград. С решение на Министерския съвет бе дадено начало на отчуждителните процедури по трасето от Ружинци до Монтана. Проектът може да бъде завършен за три години.

Завършени бяха ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Така движението по магистрала „Хемус“ бе пуснато и в двете посоки и трафикът за Коледа и Нова година бе значително облекчен, каза още министър Шишков. Със същата цел в експлоатация бяха пуснати 2,7 км от автомагистрала „Струма“ в отсечката Железница – Симитли по направлението София – Кулата. Изготвен е проект за укрепване на свлачището преди тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Той ще бъде изпълнен на два етапа. Поет е ангажимент от строителя първият да бъде изпълнен за три месеца. Така движението през съоръжението ще бъде пуснато в посока София. Това допълнително ще облекчи трафика в района, каза също министърът. В експлоатация бяха пуснати 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между пътните възли Белокопитово и Буховци, посочи още той.

Арх. Шишков отчете още приемането на методиката за индексация на договори, които включват изпълнението на строително-монтажни работи. Съвместно с Камарата на строителите в България бяха разработени указания за прилагането ѝ. Стартирана бе процедурата за енергийно обновяване жилищните и нежилищните сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, чието изпълнение ще осигури заетост на строителния бранш. Обявени бяха насоките за кандидатстване по тях.

Съдействие бе оказано на Министерство на здравеопазването за реализацията на проекта за Национална детска болница в София. С активното участие на МРРБ бе намерен терен за изграждането на обекта. Проведени бяха преговори със собствениците и бе подписано задание за строителство. В кратък срок министерството процедира изменението на подробния устройствен план за терена. За успешната работа съдейства и областният управител на София – град.

С активната помощ на Министерство на финансите и в резултат от безпрецедентно решение на Министерския съвет, чрез бюджета на МРРБ над 400 млн. лв. бяха предоставени на общините за пътни и водни проекти, определени по напълно прозрачен начин, каза Иван Шишков.

След полученото от ЕК одобрение на Програма „Развитие на регионите“ над 3,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на българските региони в периода 2021-2027 г. Предвидени са инициативи за градско инфраструктурно развитие с акцент „зелени инвестиции“ на територията на десетте най-големи града в България. В регионите за планиране от ниво 2 ще се изпълняват проекти за интегрирано териториално развитие.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...