fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:02:47
петък | 20.05.2022 | 07:02:47
5.7 C
София

МРРБ стартира две европейски програми за общо 360 млн. евро

Допустими са мерки за изпълнение на политиките за по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви покани за набиране на проекти по две от европейските програми за териториално сътрудничество за новия програмен период до 2027 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

До 31 май потенциалните бенефициенти могат да кандидатстват по Програма „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“ 2021-2027. Тя подпомага местните, регионалните и националните власти от целия ЕС за разработване и изпълнение на политики за регионално развитие чрез споделяне на общи решения. Подкрепените проекти за междурегионално сътрудничество трябва да включват национални, регионални или местни власти, както и други организации, отговорни за разработването и/или провеждането на политики за регионално развитие, от поне три различни държави в Европа за изпълнение на съвместни дейности от три до четири години.

Допустими са мерки за изпълнение на политиките за по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа; по-добре свързана Европа; по-социална и по-приобщаваща Европа; Европа по-близо до гражданите; по-добро управление на сътрудничеството.

В зависимост от статута на организацията, програмата предлага финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в размер от 70% до 80% за проектни дейности като съвместни срещи, проучвателни посещения, партньорски проверки, разработване на планове за действие. Бюджетът по поканата от ЕФРР е 130 милиона евро. В зависимост от броя на партньорите и продължителността се очаква финансирането на проект да бъде средно около 1-2 млн. евро.

До 24 май т.г. се набират предложения по новата програма за териториално сътрудничество на ЕС „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO-MED) 2021-2027 г. Потенциалните бенефициенти могат да подават предложения по Приоритет 3 „Добро управление на Средиземноморския регион“. Предвижда се подкрепа на проекти за институционален диалог – с бенефициенти регионални и национални публични органи. Целта е подобряване на координацията между отделни проекти и създаване на клъстери от проекти с оглед успешно интегриране на резултатите в практиката и публичните политики.

 Дейностите са насочени към бъдещите тематични проекти по първите два приоритета на програмата – иновации и околна среда. Очакваният старт на проектните дейности е до края на месец ноември т.г.  Предвижда се финансиране на съвместни инициативи на местно, регионално и национално ниво по приоритетните направление „Иновации“, „Адаптиране към климатичните промени и преход към кръгова икономика“  и  „Подобряване на управлението и сътрудничеството“.

Чрез европейския инструмент България има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море – най-вече крайбрежните части и острови в десет държави-членки на ЕС. С цялата си територия участват още Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода 2021-2027 г. е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници. Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии – проекти за повишаване на капацитета за иновации на публичните власти и частните субекти за прилагане на решения за устойчива и зелена икономика и по-екологична среда за района на Средиземно море.

Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др.

И по двете програми съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на проектните дейности е в размер на 80%. МРРБ ще предостави национално съфинансиране от републиканския бюджет на всеки български партньор в размер на 15% от неговия бюджет в проекта, чрез сключване на договор за предоставяне на национално съфинансиране между министерството и партньора. Останалата част (5%) от националното съфинансиране ще бъде собствен принос на бенефициентите.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук