4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:24:50
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:24:50

Контролно-измервателни системи следят 26 свлачища в страната

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На територията на близо 7 хиляди дка свлачища в страната са изградени 345 геодезически репери, 152 пиезометрични и 47 инклинометрични сондажни колони по проект „Превантивни дейности чрез изграждане /възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони” на МРРБ. Това съобщават от пресцентъра на ведомството.

По проекта са изградени и допълнени 16 нови и 10 съществуващи геодезически мрежи, 20 нови и 1 съществуваща хидрогеоложки мрежи и 9 нови мрежи за проследяване на деформациите. Така изградените измервателни системи ще дават актуална информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси, данни, необходими на компетентните органи за вземане на правилни решения и за предприемане на действия за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия за недопускане на бедствени и аварийни ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората.

Общо 26 свлачища са включени в обхвата на проекта. Те се намират в гр. Обзор (община Несебър), гр. Варна, с. Старо Оряхово (община Долни Чифлик, област Варна), гр. Котел (област Сливен), с. Кобиляне (община Кърджали), с. Мламолово (община Бобов дол, област Кюстендил), с. Дединци (община Златарица, област В. Търново), с. Джулюница (община Ляковец, област В. Търново), с. Железарци (община Стражица, област В. Търново), с. Кесарево (община Стражица, област В. Търново), с. Николаево (община Стражица, област В. Търново), с. Сомовит (община Гулянци, област Плевен), с. Опанец (община Плевен), гр. Габрово, с. Борики (община Габрово), с.Трънито (община Габрово), с. Глогово (община Тетевен), гр. Оряхово, с. Орсоя (община Лом) и с. Гъмзово (община Брегово, област Видин).

Проект „Превантивни дейности чрез изграждане и възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони” се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и инвестиционни фондове. Стойността му е 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв. са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138,60 лв.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук