28.11.2022 | понеделник | 03:36

Може да има живот в облаците на Венера

Публикувано:

Сподели поста:

В облаците на Венера са открити доказателства за бактериални форми на живот, пише SkyNews.

Изследователи от Университета в Кардиф, Масачузетския технологичен институт и Университета в Кеймбридж предполагат, че в облаците на планетата може да има безцветен газ, съставен от азот и водород, известен още като амоняк.

Учените са моделирали набор от химични процеси, за да покажат как верига от химични реакции би неутрализирала заобикалящите ги капки сярна киселина, ако в тях има следи от амоняк.

Това би довело до намаляване на киселинността на облаците от -11 до нула, и въпреки че това все още е много киселинно по рН скалата, то би било ниво, при което животът би могъл да оцелее.

„Знаем, че животът може да се развива в киселинна среда на Земята, но не и в такава киселинна среда, каквато се смята, че са облаците на Венера. Ако обаче нещо произвежда амоняк в облаците, това ще неутрализира някои от капките, което ще ги направи потенциално по-пригодни за обитаване,“, коментира д-р Уилям Бейнс от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф.

Астрономите и учените изучават амоняка, който се съдържа в горните слоеве на атмосферата на Венера, още от 70-те години на миналия век, особено след като винаги се е смятало, че планетата е прекалено гореща за живи организми, пише news.bg.

Сега има предположение, че всички възможни форми на живот в облаците вероятно са микроби, подобни на бактериите, които се срещат на Земята. Учените смятат, че произходът на амоняка е биологичен, а не от природни сили като мълнии или вулканични изригвания.

„Амонякът не би трябвало да е на Венера. Към него е прикрепен водород, а наоколо има много малко водород. Всеки газ, който не е характерен за контекста на околната среда, автоматично се подозира като произведен от живот,“ заяви проф. Сара Сийгър от Масачузетския технологичен институт

Венера се намира на 47,34 млн. км от Земята.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...