fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:02:53
неделя | 29.05.2022 | 02:02:53
16.8 C
София

Може да има живот в облаците на Венера

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В облаците на Венера са открити доказателства за бактериални форми на живот, пише SkyNews.

Изследователи от Университета в Кардиф, Масачузетския технологичен институт и Университета в Кеймбридж предполагат, че в облаците на планетата може да има безцветен газ, съставен от азот и водород, известен още като амоняк.

Учените са моделирали набор от химични процеси, за да покажат как верига от химични реакции би неутрализирала заобикалящите ги капки сярна киселина, ако в тях има следи от амоняк.

Това би довело до намаляване на киселинността на облаците от -11 до нула, и въпреки че това все още е много киселинно по рН скалата, то би било ниво, при което животът би могъл да оцелее.

“Знаем, че животът може да се развива в киселинна среда на Земята, но не и в такава киселинна среда, каквато се смята, че са облаците на Венера. Ако обаче нещо произвежда амоняк в облаците, това ще неутрализира някои от капките, което ще ги направи потенциално по-пригодни за обитаване,”, коментира д-р Уилям Бейнс от Факултета по физика и астрономия към Университета в Кардиф.

Астрономите и учените изучават амоняка, който се съдържа в горните слоеве на атмосферата на Венера, още от 70-те години на миналия век, особено след като винаги се е смятало, че планетата е прекалено гореща за живи организми, пише news.bg.

Сега има предположение, че всички възможни форми на живот в облаците вероятно са микроби, подобни на бактериите, които се срещат на Земята. Учените смятат, че произходът на амоняка е биологичен, а не от природни сили като мълнии или вулканични изригвания.

“Амонякът не би трябвало да е на Венера. Към него е прикрепен водород, а наоколо има много малко водород. Всеки газ, който не е характерен за контекста на околната среда, автоматично се подозира като произведен от живот,” заяви проф. Сара Сийгър от Масачузетския технологичен институт

Венера се намира на 47,34 млн. км от Земята.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук