fbpx
More

  Мощите на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий пристигнаха в София (ГАЛЕРИЯ)

  Мощите на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които за първи път ще бъдат изложени за всенародно поклонение, бяха посрещнати официално в София. Посрещането на Светите мощи стана на кръстовището на бул. “Христо Ботев” и бул. “Александър Стамболийски” и с литийно шествие по булеварда светините бяха пренесени в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”.

  Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарх Неофит, съобщи за БТА, че Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение – в православна, в католическа или в славянска държава. Светините за първи път са у нас на поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд.

  Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея.

  Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи – “на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий – архиепископ Моравски”.

  “Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен. За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично”, каза архимандрит Никанор.

  В храма президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, ще участват в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Президентът и вицепрезидентът ще присъстват на молебена пред Светите мощи, който ще бъде оглавен от епископ Поликарп.

  При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.