fbpx
More

  Москва затваря постоянната си мисия в НАТО

  Русия е обвинявана в "злонамерена дейност"

  Русия преустановява работата на постоянната си мисия в НАТО от началото на ноември. Съобщението направи външният министър на страната Сергей Лавров, предава АФП, цитирана от offnews.bg.

  Решението за крайната стъпка е взето от Москва, след като на осем руски служители на мисията ще бъдат отнети акредитациите за достъп. Мярката е взета от Алианса, заради “злонамерена дейност”. Руският външен министър определи събитията като невъзможност за извършване на “елементарна дипломатическа дейност”.

  “В резултат на целенасочени стъпки от страна на НАТО нямаме подходящи условия за елементарна дипломатическа дейност и в отговор на действията на НАТО спираме работата на постоянната си мисия в НАТО, включително работата на главния военен представител, вероятно от 1 ноември или може би това ще отнеме още няколко дни “, отбелязва Лавров.

  Заедно с мисията, дейност ще прекрати и информационното бюро на НАТО в Москва. Лавров заяви, че Международният секретариат на Алианса вече е уведомен за решението на Кремъл.

  Последните дни са белязани от знаци на явно противопоставяне между НАТО и САЩ, от една страна, и Руската федерация, от друга. През уикенда руски изтребител ескортира американски стратегически бомбардировач, който по думите на Кремъл се е опитал да навлезе в руското въздушно пространство. Само ден по-рано боен кораб на руския военноморски флот се приближи на заплашителните 60 метра до разрушител на САЩ в Японско море. Днес американският военен министър пък е на посещение в Грузия като част от обиколката му в черноморския регион, която Пентагона определя като “засвидетелстване на подкрепа срещу руската агресия”.