fbpx
More

  Москва: Зърното от Херсонска област се изпраща в Русия

  САЩ обвиняват администрацията на Путин, че поставя под заплаха глобалните доставки за храни, като пречи на Украйна да изнася реколтата си

  Зърното от южната украинска Херсонска област се изпраща в Русия, заяви Кирил Стремусов, заместник-ръководителят на подкрепяната от Москва военно-гражданска администрация на окупираната от руските сили област в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

  “Зърното от миналогодишната реколта се изпраща на руски купувачи”, уточни той. “Има място за складиране, макар че очевидно тук има много зърно”, добави Стремоусов.

  Стремоусов добави, че е възможно слънчогледово семе от областта да бъде изпратено в руски заводи за производство на слънчогледово олио.

  Украйна обвинява Русия, че разграбва зърно и селскостопанска техника от териториите под контрола на нейните сили. САЩ обвиняват Москва, че поставя под заплаха глобалните доставки за храни, като пречи на Украйна да изнася реколтата си, допълва БТА.

  Руските войски превзеха по-голямата част от Херсонска област в първите седмици на инвазията и след това засилиха контрола си над района. По-рано този месец вицепремиерът Марат Хуснулин посети региона и заяви, че той може да стане част от “нашето руско семейство”.