fbpx
More

  Москва обяви, че ще отвори украинските пристанища, ако санкциите бъдат преразгледани

  От началото на руската инвазия Украйна пренасочи износа си на зърно по суша, но транспортираните по този начин обеми са в пъти по-малко

  Москва обяви, че ако санкциите срещу страната бъдат преразгледани, руските власти биха могли да отговорят на призива на шефа на Световната програма по прехраната към ООН Дейвид Бийзли и да отворят украинските пристанища, за да може износът на зърно да бъде възобновен, предаде Ройтерс, като се позова на агенция “Интерфакс”.

  Вчера Бийзли се обърна към руския президент Владимир Путин със следните думи: “Ако изобщо имате сърце, отворете тези пристанища”. По думите му програмите на ФАО изхранват 125 милиона души по целия свят, а 50 на сто от използваното за целта зърно идва от Украйна, допълва БТА.

  “Не е нужно просто да се обръщате към Русия, а да погледнете по-дълбоко в целия комплекс от причини, довел до сегашната продоволствена криза, и на първо място към санкциите, наложени от САЩ и ЕС, които пречат на нормалната търговия и засягат продукти като зърно, торове и други”, отговори на призива на Бийзли руският зам.-външен министър Андрей Руденко, цитиран от “Интерфакс”.

  От началото на руската инвазия Украйна пренасочи износа си на зърно по суша, но транспортираните по този начин обеми са в пъти по-малко от възможностите на пристанищата в Черно и Азовско море, отбелязва Ройтерс.