fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 18:38

МОН: Месечна стипендия ще могат да получават близо 3500 зрелостници

Това важи за специалности от 12 приоритетни професионални направления

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Месечна стипендия на стойност 100 лв. ще могат да получават близо 3500 зрелостници, ако станат студенти в специалности от 12 приоритетни професионални направления, съобщиха от Министерството на образованието.

Право на това имат първите 10% от младежите с оценки не по-ниски от 5,40 на матурата по български език и литература. На втория задължителен държавен зрелостен изпит и държавния изпит по професия успехът им трябва да е над средния за страната по съответния предмет.

Студенти, които са в първите 30% на втория държавен зрелостен изпит по математика, физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда, ще вземат същата стипендия. Успехът им на матурата по български език и литература трябва да е по висок или равен на 4,36, който е средният за страната.

Условието е, че учениците трябва да са приети в държавно висше училище в годината на завършване на средното си образование, за да получават възнаграждението. И да следват „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „“Материали и материалознание“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“, „Химични технологии“, „Общо инженерство“, както и в специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img