fbpx
More

  Многомилиардна военна и икономическа международна подкрепа за Украйна на фона на засилен руски обстрел в Донбас

  Хората, живеещи в областите на Украйна, окупирани от руските войски, трябва сами да определят бъдещето си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

  Донбас, в който са съсредоточени руските офанзиви, е напълно разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

  Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в района.  Най-малко 12 души са били убити а 40 ранени при руски бомбардировки срещу град Северодонецк който е почти напълно обкръжен от руснаците. Постоянни удари има в района на Одеса и градове в Централна Украйна. 

  Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение, каза Зеленски в късното си обръщение.

  Заместник-командирът на полка “Азов” Святослав Паламар заяви във видеообръщение, че той и други командири  са все още на територията на комбината “Азовстал” .

  “В момента продължава провеждането на операция, за която обаче няма да разкривам подробности. Благодаря на целия свят и на Украйна за подкрепата”, заяви командирът.

  Същевременно Белият дом готви доставка на модерни противокорабни ракети на украинската армия. Това е част от новия пакет от 40 милиарда долара  за Киев, гласуван от конгреса. Програмата Лиенд-Лийз включва военна, икономическа и хуманитарна помощ

  Групата на Г7 пък се договориха за 18,4 млрд. долара, с които да помогнат на Украйна и заявиха, че са готови да подкрепят Киев по време на войната.

  Хората, живеещи в областите на Украйна, окупирани от руските войски, трябва сами да определят бъдещето си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението му идва след коментарите на политици в Москва, че Русия ще остане завинаги в окупираната Херсонска област.