fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:04

Много нарушения при строителството на “Хемус”

Проверяват дали и с колко е ощетена държавата

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ “Хемус”. Това е установила проверка на ГД “Национална полиция”. В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са само част от нарушенията, засечени при акциите в дружеството “Автомагистрали” и АПИ.

На специален брифинг властите обявиха някои от разкритията по проверките, които се извършват съвместно между МВР, МРРБ и НАП.

“Независимо, че повсеместно дори не са започнали отчуждителни процедури, предварително към фирмите изпълнителки са “преведени авансово едни огромни суми””, каза зам.-директорът на ГДНП Атанас Илков

Проверката е установила че, за 4-и, 5-и и 6-и лот няма издадени разрешителни за строителство. Въпреки това за изпълнението на 4-и лот – 27 км, са преведени 77 млн. авансово. За лот 5, който ще е 23 км, са платени авансово 91 млн. лева, а за лот 6 – 32 км – 101 млн. лева.

“Установено е, че по лот 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, но независимо от това и там имаме преведени авансови суми в размер на 92 млн.”, каза още Илков.

Вътрешният министър Бойко Рашков уточни, че има установени десетки документи с невярно съдържание около строежа на магистралата.

“За някои участъци от обекта никой не знае кой работи и за това има много сериозни причини. За първи път, може би, в историята на България имаме национален обект, който се изгражда – АМ “Хемус”, и изграждането на части от този национален обект е с неизвестен извършител”, каза Рашков.

В същото време, директорът на НАП Румен Спецов уточни, че Агенцията проверява дали операциите са ощетили държавата. Това обаче ще стане ясно на по-следващ етап.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here