fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 16:05

Младите в литературата представя: Вилиана Герова – “Мечтая за един по-добър свят”

Пиша за истинските неща в живота, казва тя

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В рубриката “Младите в литературата” Ви представяме Вилиана Герова. Тя е автор на стихосбирката “Спомени в любов”, която предстои да бъде представена и пред публика, но това първо се случва в NewsONE.

Герова е на 25 години от гр. Ихтиман. Тя е омъжена и има син на четири месеца. Завършила е техникум в гр. Самоков със специалност “Горско и ловно стопанство”. В момента Герова е бакалавър по “Библиотекознание и библиография” в УниБИТ.

За себе си споделя, че винаги са я привличали книгите, а гората е нейно вдъхновение. Освен да облича спомените в любов, тя обича да плува, да ходи на езда. Най-голямата ѝ гордост е личната ѝ библиотека, която наброява над 600 заглавия.

Снимка: Личен архив

Как започнахте да пишете?

Любовта ме запали по писането. Тя провокира различни емоции в мен, а те по свой начин ме подтикнаха към писането.  

Защо държите да издадете стихотворенията си, а да не останат в интернет?

Предпочитам да издам стихотворенията си, защото исках книгата ми не само да има душа, но и тяло. Също така искам хората да могат да се докоснат до нея и да я държат в ръцете си.

Вие сама сте финансирала издаването на стихосбирката си. Лесно ли е млад творец да направи това?

Не е лесна задача да се издаде книга. Аз се борих три години с това да издам своята стихосбирка. Търсих издателства, печатници, редактори, докато не попаднах на подходящите хора. Финансовата страна също има значение, защото в издаването на книга се влагат не малко средства.

Помогна ли Ви някой или сама извървяхте пътя към отпечатването на стихосбирката си?

Сама извървях пътя и се радвам на резултата, който постигнах.

Какво Ви вдъхновява и провокира да пишете?

Това, което ме вдъхновява и провокира да пиша е светът, който е изпълнен с малки жестове, щастливи мигове. Именно те оставят следа в сърцето. Истинската и силна любов също е моят крепител на сила и истинско вдъхновение.

За какво пишете? 

Аз пиша за истинските неща в живота. Моята книга е по действителни случки, разказва за хора, които по някакъв начин са се докоснали до моята същност.  Стихосбирката ми е за истинските неща в живота, с които се сблъскваме всеки ден, които по някакъв начи се запечатват в съзнанието и сърцето.

Снимка: Личен архив

Какво искате да кажете на читателите с вашите стихотворения? 

Искам да им кажа да не спират да мечтаят, да вярват в любовта, да преследват целите си, да ценят всеки миг с близките и приятелите си. Но най-важното е да бъдат себе си и да не се отказват от това, което искат.

Имате ли кумир сред пишещите стихове? Кой е той? Защо? 

Да, имам. Това са Цвета Тодорова и Памела Мекушина. Изключително много се възхищавам на творчеството им. Те са млади и талантливи писателки.

Какво Ви отличава от останалите пишещи? 

Бих казала, че съм борбен човек, не се спирам пред нищо, докато не постигна това, което ми носи удовлетворение. Според мен, всеки писател има качества, които го отличават от останалите. Всеки си има почерк, който го прави уникален.

По-лесно ли е да се пише в стихотворна реч отколкото роман? 

И двата жанра са трудни, но когато ти идва от душа да пишеш се получават нещата. Харесвам да чета романи и не знам, може би в бъдеще бих пробвала да напиша.

Трябва ли всяко стихотворение да има рима или не, защо? 

Не мисля, че всяко стихотворение трябва да има рима. Понякога най-интересните стихотворения не са в рима. Много е важно как един поет или писател подрежда своите думи, за да се получи красиво и смислено.

Снимка: Личен архив

За какво ни разказва “Спомени в любов”? 

Стихосбирката е разделена на пет части:

“Доброта”, “Поглед към звездите”, “,Семейство”, “,Приятели” и “Любов”. Всяка от частите показва любовта ми към всички тези хора. В моята книга съм събрала спомените си, които след време започнах да ценя и събрах в стихосбирка.

Планирате ли нова стихосбирка?

Да планирам и в момента работя по нея.

За какво мечтае Вилиана? 

Мечтая за един по-добър свят.

Обичате да четете книги. Кои са любимите Ви автори и защо?

Моите любими автори са Никълъс Спаркс, Колийн Хувър и Даян Шаер, защото пишат увлекателно.

Харесвате ли живота си в родината? Защо?

Харесва ми животът в родината, обичам природата и културните забележителности.

Какво искате да кажете на хората – направете го в стихотворна реч!
Няма да е все така,
ще преодолеем всичко
с нашата доброта.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img