fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:35:44
петък | 27.05.2022 | 08:35:44
15.8 C
София

Младите в литературата представя: Павлина Соколова – жената, която обича думите

Стиховете ми са ехото от страниците в календара на живота, смята творецът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В рубриката “Младите в литературата” тази седмица ви представяме Павлина Соколова. Каквото и да се каже за нея ще e малко пред това, което години наред оставя след себе си. Повече от десетилетие перото на Соколова докосва душите на хората, кара ги да чувстват и да преживяват онова, което владее авторката в момента, в който реди думите върху белия лист. А тя като всеки творец черпи вдъхновение от живия живот, емоциите и случващото се с нея и около нея. Споделя, че стиховете ѝ са като листове от календара на живота, в който има всичко – радост и тъга, щастие и нещастие, но най-важното свобода и полет на мисълта.

Снимка: Личен архив

Представете ни се!

Казвам се Павлина. Родена съм под знака на зодия Близнаци в един топъл юнски ден на 1983 г. Израснала съм в гр. София, но душата ми отдавна живее на някое тихо земно място, далеч от шумния и забързан град. Майка съм на две прекрасни деца – Божидар (12 г.) и Марина (почти на 3 г.) Занимавала съм се с най-различни неща, но открих, че най-уютно се чувствам в сферата на изкуството и сред най-прекрасната част от човечеството – децата. Обичам ги! От скоро работя именно с деца и паралелно с това съм редактор в Издателство “LitDeSign”.
Обичам също да готвя, да пътувам, да общувам с интересни хора и разбира се – да пиша.

Как открихте любовта към писането?

Посредством любовта към четенето. Най-приятното ми занимание като дете, а и в тийнейджърските години, беше да чета. Писането го категоризирам по-скоро като потребност и начин да изразя себе си, но да, определено е любов, щом ме държи толкова дълго време!

Как започна всичко?

Съвсем естествено. Просто в един момент започнах да осъмвам с пълни страници, страниците се превърнаха в дневници, разказите се трансформираха в стихотворения. Красотата на музиката пък ме накара да пиша песни. Започнах да пиша на 10-11 г., както обичам да казвам “за всичко, което краде мислите ми”. Обичам думите. Особено тези, които стигат до най-точното място – в душата.

Какво Ви вдъхновява да пишете?

Красотата. Тъгата. Любовта. Животът. Мисля, че трябваше да ги изредя в обратен ред. Животът несъмнено има какво да разкаже. Пишейки, усещам себе си и света около мен най-осезателно. Моите стихове са ехото от страниците в календара му.

Снимка: Личен архив

Какво е посланието Ви към читателите?

Предполагам, че всеки, който чете дадена творба я възприема по свой начин, и емоциите, които изпитва са различни. До скоро твърдях, че хората си приличаме в чувствата, но вече не мисля така. Навярно затова приемам, че всеки вижда различни послания в написаното от мен и е огледало преди всичко на самия себе си. Ще прозвучи твърде клиширано, но аз наистина пиша от душата си. Разбира се, вадя най-хубавото от нея и всъщност, точно затова обичам да пиша – защото така разбирам, че зад човешките ми несъвършенства има нещо красиво и чисто. Него излагам на показ и вярвам, че е правилно и за добро. Не само за околните, но и за мен. За мен смисълът на живота е да се стремим да бъдем добри и това е основното ми послание. Да бъдем добри един към друг. Да ни води Любовта.

Любовта ли е това нещо, което ще ни спаси или днес то вече е друго?

Любовта и вярата, несъмнено. Всичко, което е извън и в ущърб на тях е едно непълноценно съществуване, един криволичещ и бих казала тъжен път. Любовта наистина е велика, защото включва в себе си всичко, което е силно, красиво, градивно, добро. Много хора я бъркат, припознават, наричат я с други имена, а е толкова просто – тя е всичко, което е красиво и добро – вяра, честност, смирение, разум, благодарност, трудолюбие… Любовта не е скрита само в две очи, или изречена в две думи. Ако умеем да вървим по нейните стъпки, несъмнено бихме направили света едно прекрасно място за живеене.

Снимка: Личен архив

Лесно ли е днес един творец да издаде книга? Разкажете ни за пътя, който Вие извървяхте – от началото до представянето на първата ви стихосбирка!

В наши дни не е трудно да бъде издадена книга. Може да го направи и талантливия автор, и графоманът с гладно самочувствие. Има достатъчно и от двата типажа. Има и достатъчно непретенциозни издателства, и печатници на що-годе достъпни цени. За добро или обратното. Когато тръгнах по стъпките към издаването на своята първа книга, аз направих една от основните грешки на прохождащия автор. Бързах!

Издадох самостоятелно не една, а две книги в рамките на една година, като по онова време ме водеха единствено поощрителните думи на шепата хора, които ме четяха. В моя случай това не доведе до някакъв сериозен катаклизъм защото, все пак се оказа, че имам и някакъв талант, но определено имаше минуси в това самостоятелно и прибързано издаване.

Пътят до разлистването на една книга зависи от човекът, който стои зад нея. Негова е отговорността за това, което прави и оставя след себе си. Да напишеш книга е като да родиш рожба – от момента, в който семенцето на вдъхновението покълне в теб, ти започваш да го храниш – първо е само страничка, после две, три… И го храниш с мисли, чувства, думи… Изключително важно е този процес да се случва с разум – бавно и отговорно.

С колко заглавия може да се похвалите днес? Какво е различното между тях?

Имам издадени пет книги, съдържащи мои стихове и разкази, написани в периода 2005 -2018 г. Този 13-годишен интервал, сам по себе си говори, че всяка от тях носи своето послание за времето си.

Работите ли над нова книга?

Физически не, защото нямам нужното време и усамотение за това, а искам да му се отдам изцяло и с удоволствие. Имам идея за един по-различен проект, който вярвам, че ще изненада приятно хората, но за него наистина са нужни свободно време, спокойна среда и разбира се средства. Засега изчаквам всичко да доузрее в мен.

Кои са важните неща за Вас?

Децата ми, Любовта, хармонията в мен и край мен. Това, разбира се, е ясно. Но ми се иска да не забравям, че здравето е най-важно. Към моето в повечето случаи се отнасям изключително безотговорно.

Какво ви дава сили в моменти на изпитания?

Вярата. И Любовта. Всъщност, те са взаимно свързани.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук