fbpx
18.2 C
София
вторник | 24.05.2022 | 23:49:58
вторник | 24.05.2022 | 23:49:58
18.2 C
София

Младите в литературата представя: Елвира Далакова – Вярвам в чудеса

Стиховете,  написани в предаването "Ергенът", също присъстват, понеже и те са част от моя път

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В рубриката “Младите в литературата” тази седмица ни гостува Елвира Далакова. Нейното име нашумя от романтичното предаване “Ергенът”. В него младото момиче търсеше любовта, но тази към писането ѝ датира отпреди това. Към днешна дата Елвира споделя, че с издаването на стихосбирката “Вярвам в чудеса” е изпълнила една голяма своя мечта, а в личен план вече се радва на любовта на любим мъж.

Снимка: Публичен фейсбук профил

Коя сте Вие?
Аз съм Елвира Далакова, на 25 години, от с. Змейца. Израснала съм в това мъничко, но толкова специално родопско селце. Специално е, защото там животът е различен, хората са различни, толкова е спокойно и тихо, че забравяш за всичко и просто се наслаждаваш. Сега, обаче живея и работя в София. Завърших средното си образование в гр. Доспат, след което продължих образованието си в Благоевград в ЮЗУ “Неофит Рилски”. Там завърших “Връзки с обществеността”.  Малко след това започнах работа в регионалната телевизия като репортер. Бях много развълнувана и удовлетворена, защото съм успяла да се реализирам.

За съжаление обаче, след няколко месеца се наложи да се откажа, защото доходите бяха малки и трудно се справях. Затова реших да замина за София и да търся работа по специалността си тук. Беше ми изключително трудно да започна всичко от начало в този голям град, но с времето се приспособих и свикнах. Към днешна дата мога да кажа, че тук ми харесва много и се чувствам добре.

В свободното си време обичам да готвя и да приготвям различни сладки изкушения, да се разхождам, да танцувам, да пиша и да чета. Мечтая да се реализирам в моята сфера, основно към това се стремя за момента.

Какво Ви провокира да напишете първата си стихосбирка “Вярвам в чудеса”?
Винаги съм мечтаела да напиша книга, но никога не съм си вярвала достатъчно. Благодарение на предаването успях да разбера, че всъщност това, което правя се харесва. Хората искаха да слушат стиховете ми и ме караха да им ги чета. В онзи момент разбрах, че трябва да ги събера в стихосбирка. След като се прибрах в България, започнах веднага да пиша.

Един ден обаче ми се случи доста интересно нещо, открих един стар тефтер, тип дневник, където бях писала разни неща, какво искам да ми се случи в живота и т.н, подобие на лексикон. Попълвала съм го, когато съм била ученичка.

В този момент ми стана много мило, носталгично и в същото време смешно и забавно. Тогава ми дойде идеята да има въпрос, след всеки стих. В днешно време всичко вече е онлайн и сме забравили онези времена, когато имаше лексикони, когато се вълнувахме при попълването им и това ни носеше позитивни емоции.

Именно затова реших да разчупя книгата и след като читателят прочете стихотворението и се замисли, да има възможност да напише какво чувства, да излее мислите си, и след време, когато отново отвори книгата, тя да му донесе приятни емоции. В края на книгата има и четирилистна детелина, в която читателите могат  да напишат своето желание!

Снимка: Публичен фейсбук профил

Какво искате да кажете на хората, които четат книгата Ви?

Искам да им кажа, че човек преминава през много трудности, през разни чувства и емоции, но трябва да успеем да се съхраним. Споделям с читателите моите чувства и разкривам душата си. Искам да покажа на хората, че всеки човек има проблеми и е бил там в онази тъмна дупка, но от нас зависи дали ще излезем от нея. Споделих моя жизнен цикъл и всъщност нещата, през които минава всеки от нас – от щастие до тъга, от любов до разочарование, от професия до реализирани цели, от самота до вяра.

Стиховете,  написани в предаването “Ергенът”, също присъстват, понеже и те са част от моя път. Желанието ми е да покажа, че преминаването през тези чувства и емоции е част от пътя на всеки от нас. Стиховете ми са писани, докато съм опитвала и от сладкото, и от много соленото, докато съм вкусвала от специалитета, наречен „живот“.  Всеки един стих е посветен на събитие от жизнения ми път. Искам да им кажа, че животът е колело, че има и хубави, и лоши моменти, и бури, и слънце. Къде ще се скрием от стихията и как ще дочакаме слънцето – всичко зависи от нас! Искам да им вдъхна кураж и да знаят, ние – хората, сме тези, които си поставяме границите, ние сме тези, които си слагаме окови сами. Искам да им покажа, че няма непреодолими неща, няма толкова високи бариери, че да не можем да ги надскочим. Всичко е в наши ръце! И чак, когато осъзнаем това, чак когато се научим да се обичаме и да се приемаме такива, каквито сме, чак тогава ще бъдем щастливи. 


4. В какви чудеса вярва Елвира Далакова?

Вярвам, че когато желаем нещо много силно, то може да се сбъдне. Вярвам, че човек може да да се промени и да постигне мечтите си. Моята промяна е истинско чудо. Години наред не успявах да се пречупя и да бъда уверена в себе си. Да си повярвам и да се покажа. Никога не съм вярвала, че ще имам възможността да участвам в реалити и това ще промени мен, ще промени живота ми. Обичах или по-скоро бях свикнала с това да стоя зад завесата, там се чувствах комфортно и сигурно. Страхувах се да повдигна завесата и да изляза. Но вдигайки я, стана чудо, видях един нов свят и открих едно ново аз. Оттогава още повече вярвам в чудесата и в това, че те съществуват.

Просто трябва да вярваме и да не се страхуваме да поемаме рискове, а напротив да пробваме различни неща, да излизаме от комфортната си зона, защото противоположното на куража не е страхът, а именно конформизмът. 

Какви са очакванията Ви от тази книга?

Животът ме научи да нямам очаквания към никого и нищо, за да не остана разочарована. Затова по-скоро се надявам да успея да докосна читателите с книгата си и тя да им хареса. Независимо какъв тираж ще има тази книга, за мен наградата е да успея да вдъхна кураж, макар и на един човек. Ако успея да накарам някой да се почувства добре, четейки и попълвайки въпросите, то значи съм свършила мисията си успешно, защото това е най-важното за мен. Много пъти съм изпадала в дупки, от които съм смятала, че няма да изляза и съм си мислила, че само на мен се случват подобни неща.

В тези моменти съм била винаги с книга в ръка и много пъти те са били мои помощници, които ми показват откъде да изляза. Истински се надявам, да бъда нечии помощник. 

Доскоро зрителите Ви гледаха в телевизионното предаване “Ергенът” – защо решихте по този начин да търсите любовта?

Харесвам приключенията и това предаване за мен беше едно огромно приключение. Вярвам, че човек може да срещне любовта навсякъде. Това ми изглеждаше точно като една нестандартна приказка и си казах, защо това да не е моята приказка. Вярвам в приказки и винаги съм искала да имам точно такава любов – истинска и вечна! Голям плюс за мен беше и възможността да видя как примерно другите жени търсят любовта, да видя техния подход и да разбера повече и за любовта. В реалността това няма как да ми се случи, да се боря за мъж с още 20 жени и в същото време да бъда приятелка с тях. Такава история трудно може да се види във филм, затова исках да изживея тази различна любовна история. 

Как продължи живота Ви след предаването?

След предаването мога да заявя, че животът ми се промени много, освен че сбъднах голямата си мечта, открих и любовта. Вече имам човек до себе си и съм много щастлива. Той е мъжът, който винаги съм търсила. Грижовен, всеотдаен, мил, амбициозен, разбран, любящ и подкрепящ. Освен това, получих обичта и на много други хора. Всеки ден получавам десетки съобщения, които ме зареждат и ме карат да се усмихвам. Хората ми споделят и търсят съвет, много от тях се припознават в мен и всичко това ме изпълва с много положителни емоции.

Изключително щастлива съм, че будя доверие в тях и успявам да им помогна по някакъв начин. Вървейки по улиците, вече ме разпознават и често се случва да идват при мен и да си говорим, да се снимаме и да си разкажем нещо и да се посмеем. Всичко това е ново за мен и в началото ми беше странно, но ми харесва вече много, зареждам се с много енергия, когато виждам, че ми се радват. Получавам и професионални предложения, както и много рекламни такива.  Може би това е най-вълнуващата и успешна година в живота ми. Подготвям нещо ново, което за сега ще го запазя в тайна.

Как вижда и преживява един творец случващото се в Украйна? Вашият коментар?

Възмутена съм от случващото се. Никога не съм предполагала, че може да се стигне до тук. Обикновено подобни неща ми влияят много и ги изживявам не много леко. Дори много пъти съм писала точно в такива моменти на тъга. Поставям се на мястото на хората и се чувствам кофти. Наистина ми е много болно. Винаги съм казвала, че за всеки проблем има решение, просто трябва да се намери правилния начин и подход. И без това последните години хората се изтормозиха супер много, заради пандемията и заради това, че много от хората останаха без работа. Този стрес донесе много последици и наистина, вече имаме нужда от спокойствие. Достатъчно е напрегнато на всички ни с инфлацията и с безработицата, нямаме нужда и от подобни конфликтни, защото това вече ще ни погуби. Надявам се да има мир! 

Кои са важните неща за Вас?

Най-важното за мен винаги е било семейството. Винаги съм се стремяла да имам добри взаимоотношения, освен с близките си, но и с хората като цяло. Важните неща са именно тези, човек да се чувства щастлив, обичан и удовлетворен от себе си. Важно за мен е един ден да създам здраво семейство като моето и да успея да бъда пример за децата си. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук