fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:47:56
събота | 21.05.2022 | 14:47:56
26.8 C
София

Младите в литературата представя: Елица Кръстева – “Поезията е песента на Душата”

Обичайно завършената книга е завършен житейски етап за авторът й. Така е и за мен, смята тя

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В рубриката “Младите в литературата” тази седмица ви представяме Елица Кръстева. Тя е позната на аудиторията като Елица, Вечната Ева или Билкарката от Горната земя. Зад гърба си има две книги и е категорична, че поезията е песента на Душата. Твърди, че всичко, което ни се случва, е по Пътя. Просто нейният език е този на римите и цветовете. 

Снимка: Личен архив

Представете ни се!

Казвам се Елица, Вечната Ева или Билкарката от Горната земя. Два красиви града се срещат на граничната линия в сърцето ми- родният ми Русе с аристократичната си капела от фрески, и градът на живота ми -Велико Търново- с етажите си от балкони, котки, калдъръм и трендафил. 

Родена съм в дъждовното утро на един далечен Велики четвъртък. Дълго осмислях символиката на този ден в живота си. Сега знам мисията си – да ви разкажа за Горната земя, за нейните цветове, магия и приказки, така че да пожелаете да заживеете в нея. Нещо като небесен агент на движими, летящи имоти съм или просто слънчев туроператор. 

Споделям моя свят с две прекрасни Вселени-двете ми дъщери, едно куче с чудно име, няколко саксии с циганчета и едно лястовиче семейство.  По професия съм икономист и спедитор. 

Кога преоткрихте, че писането е Вашата стихия? 

Поезията е песента на Душата. Изкуството е най-естественият начин да се изразим. То е заложено у всички нас. Доказват го децата, които пеят, рисуват и творят с лекота. В един момент губим лекотата. Започваме тежко и сериозно да стъпваме по този свят. Няма как да сбъркаш, когато говориш чрез ритъма и четката, защото през теб говори Създателят и Любовта. Това е най-чистият канал за небесни съобщения, защото разумът се изключва и шепти сърцето. Изненада ме първото ми стихотворение. Дойде, когато бях много малка. Толкова малка, че тъкмо се бях научила да пиша, за да го съхраня. 

Кое беше първото – рисуването или писането?

Естествено – рисувах първо, като всички малки момиченца. По-късно спрях. За дълъг период. Но пък към рисуването съм по-организирана, тъй като го преоткрих преди десет години и оттогава рисувам в ателието на “Арт център”- Велико Търново на художничката Галина Николова. 

Снимка: Личен архив

Защо избрахте стихотворната реч пред традиционната книга с вълнуващи истории? 

Не съм била поставена пред избор, а и никой от нас никога не е. Всичко, което ни се случва, е по Пътя. Просто моят език е този на римите и цветовете. 

Какво послание отправяте към читателите си? 

Всеки ден общувам с Бог. Той ни говори чрез хората, които срещаме, внезапно изсипалите се върху нас шепа пролетни цветове, размаханата опашка на куче, полъха на вятъра и полета на пчелата. Какво той иска да ни каже чрез срещата с нечий стих – не знам. Винаги е много лично, защото всеки е много специално обичан. Аз искам в моите стихове да е просто… уютно, така че да поискаш още. Да е топло, като разпалена печка на дърва, да е ароматно, като току що изпечена питка, да е леко, като детски смях и шарено като умопомрачителните картини, които създават цъфналите цветя и залеза. Каня ви в моя свят и ми се иска да останете, като пътник насред зимен ден, открил топъл праг, докато не се почувствате сигурни да прекрачите нататък. 

Разкажете ни за първата си книга, как се случи всичко? 

Първата книга бе издадена като награда от спечелен поетичен конкурс на Фондация “Буквите”. Тя обединява много дълги години творчество и е много хаотично пъстра. “Билкарката от Горната земя”, обратно, написах за шест месеца и тя разказва моя път на Душата. Обичам природата. Изпадам в детски възторг от нейната простота и се вглеждам в това, което прави тя, когато търся отговори за себе си. 

Снимка: Личен архив

Какво Ви провокира да издадете стиховете си в книга, а да не останат просто в интернет? 

Обичайно завършената книга е завършен житейски етап за автора й. Така е и за мен.

На каква тема беше посветен първият Ви стих, помните ли? Защо? 

Помня първия си стих. Пазя го. А темата бе пролетта.

Какво провокира написването му? 

Първият си стих написах по зададена тема за домашно от учителката на зеленото училище. Трябваше да напишем стих или съчинение за пролетта. Аз написах съчинение. Малко преди да започне часа, обаче, моя съученичка, която бе забравила за домашното, ме помоли за помощ. Тогава така “за по-бързо” написах стих.

И досега така ми е “по-бързо” да кажа нещо, което изпитвам затруднения да формулирам. Не е задължително да си “професионалист”, нито добър, нито дори някой да те чете, но е важно да поговориш сам на себе си с песен и думи, за да разбереш какво иска да каже Душата ти. Хората, които творят са по-наясно с емоциите си, помъдряват по-бързо, стоят в сърцето си и живеят в свобода и лекота. 

Коя е музата на творчеството Ви? 

Вдъхновява ме самият Живот. Всяка дъждовна капка е на мястото си, както всяка стъпка, която ни води към следващо събитие. Необходимо е само да вървим осъзнато в това приключение и да повярваме – единствената цел на този, който ни е сътворил е да бъдем щастливи и да изживеем този живот, отнасяйки с нас отпечатъци от мигове, като пълна с пъстри рими стихосбирка. 

Коя е “Билкарката от Горната земя”? 

Билкарката от Горната земя е Жената, която открих. Жената, като Управителка на всички стихии. Жената на Земята, която носи ласка и нежност за всичко около себе си, която отглежда къщата и създава празника, която играе с децата, говори със старите хора пред прага, прави сладко от дюли и посреща птиците напролет. Тази, която прави дом от Света. 

Жената на Водата, която осветява и най-блатистите места в душата си, познава, приема и обича себе си, тъкмо заради слабостта и дълбоката си чувствителност, а когато е щастлива, смехът й звучи като пролетен ручей и събужда кълновете. 

Жената на Въздуха, която говори с Бог и сваля живата Любов от Небето към Земята, защото се научава да обича, приемайки всичко и всички, така както обича Той. 

И жената на Огъня, която не крие страстта си, защото знае, че тя е сътворяващата искра. Всичко това е една жена – преливаща и променяща се всеки миг, като Земята, но винаги създаваща – дом, стих или вдъхновение за живот. 

Снимка: Личен архив

Колко издадени книги имате? 

До момента имам издадени две книги, а аз виждам пред себе си още две, но всичко идва в точното време. 

Лесно ли се издава книга със собствено творчество в България? 

Всичко става лесно, когато е на пътя си. Много често се съпротивляваме глупаво на нещо без да осмислим, че не му е момента или просто не е за нас. Най-добрият начин да се задържим в себе си, е просто да останем в момента – да го видим, пипнем и усетим аромата му, а когато дойде времето – да последваме спонтанността. Ние знаем всички вътрешни отговори – кога и къде. Пречат ни наложените модели, че всичко трябва да се случи по точно определен начин.

Кои са трите най-важни неща в живота Ви? 

Няма как да разделя нещо от нещо. Всичко, което е в моя свят в момента, е част от мен. Като всяка майка ще кажа – “децата ми”, но родителството е съвместен свободен полет.

Ако днес трябва да напишете стих – на каква тема ще е той и защо? 

Не зная! Думите и миговете летят и пеят. Трябва просто да ги хванеш. Всяко утро е специален поздрав за теб, всеки слънчев лъч е минал от тук, за да освети пътя ти. Просто всичко тук е създадено за твоя радост и те чака да му споделиш за какво мечтаеш. Бъди пъстър, споделен, следван и благословен, читателю!

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук