fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:54

Млад български физик е спряган за Нобелова награда

Неговата работа и откритията му са базирани на изследвания в областта на атомните енергийни нива

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Млад български учен от Масачузетския технологичен университет е обявен за визионер.

“Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нилс Бор и Алберт Айнщайн”, пише университетът на интернет страницата си.

Неговата работа и откритията му са базирани на изследвания в областта на атомните енергийни нива. Той оборва една стара научна догма. През по-голямата част от 20-ти век се предполага, че атомите преминават от едно енергийно ниво на следващо с резки и непредвидими квантови скокове.

В експериментите си 30-годишният учен демонстрира, че не само може да предвиди движението, но и да го контролира. Той показа, че когато един атом е бомбардиран с фотони, той преминава плавно от едно енергийно ниво на следващо, а не чрез мигновен, квантов скок. Британско издание определи пробива на българина като “научно земетресение”.

Д-р Златко Минев е бакалавър по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок. Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията “Уотсън” към “Ай Би Ем”. Миналата година д-р Минев стана носител на Наградата “Джон Атанасов”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img