fbpx
More

  Министрите на външните работи на Швеция и Финландия подготвят посещение в Турция (ВИДЕО)

  Владимир Путин заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция им към Алианса няма да представлява непосредствена заплаха за Русия

  Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО, след като двете страни официализираха кандидатурите си в Алианса. Тази позиция изрази турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

  Министрите на външните работи на Швеция и Финландия подготвят посещение в Турция за преговори в опит да получат подкрепата.

  Ердоган допълни, че делегациите от скандинавските страни не трябва да си правят труда да идват в Анкара,защото по думите му подслоняват хора, които са свързани с групи, определени като терористични.

  Говорителят на президента, уточни, че Анкара не затваря вратата за присъединяване на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс, но счита за необходимо НАТО да вземе предвид опасенията за националната сигурност на страната му.

  Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде и финландският й колега Пека Хаависто ще се срещнат с турският външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, като подробностите за посещението се уточняват. В сряда Чавушоглу се очаква да посети Вашингтон.

  Руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция им към Алианса няма да представлява непосредствена заплаха за Русия.