fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 07:56

Министерството на туризма и бизнесът ще популяризират ваучерите за туристически услуги

Според министър Христо Проданов ваучерите за храна ще могат да се използват и за туристически услуги сред потребителите и работодателите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министър Христо Проданов проведе работна среща с представители на туристическите организации и на Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

„През следващите седмици ще започнем кампания за възможността ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги сред потребителите и работодателите. 1,2 млрд. лв. се отделят за ваучери и една четвърт от тях, ако могат да бъдат използвани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за бранша“, обяви министър Проданов.

След актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма. „Нека сме активни в промоцията на ваучерите, защото е добра възможност за стимулиране на вътрешния туризъм. Стремежът ни е да покажем, че има полза от ваучерите за българските туристи и бизнеса, за да бъдат включени и в следващия бюджет.“, допълни министър Проданов. На срещата стана ясно, че вече има голям интерес от страна на хотелиери, ресторантьори и доставчици на туристически услуги.

Чрез ваучерите за храна вече може да се заплащат услуги съгласно Закона за туризма – настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

В срещата участваха зам.-министър Ирена Георгиева и представители на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация за къщите за гости, Българска асоциация на заведенията, Обединение Бъдеще за туризма, Алианс на Туристическата индустрия в България, Сдружение Туризъм, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“ и Асоциация на операторите на ваучери за храна в България.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img