27.01.2023 | петък | 05:51

Министерството на отбраната ускори модернизацията на въоръжените сили

Публикувано:

Сподели поста:

„Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили“.

Това посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов днес при отчета за дейността на служебното правителство. 

Министър Стоянов припомни, че беше изготвена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната до 2032 г. с 13 проекта. Тя е внесена в Народното събрание. „Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г.“, уточни той. Един от тези проекти, за който вече е подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16. „Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на самолетите в авиобаза „Граф Игнатиево“, заяви министър Стоянов. Той съобщи, че днес в авиобазата се откриват две нови площадки, а следващата седмица – още две.

Министър Стоянов коментира и другите основни модернизационни проекти на видовете въоръжени сили. Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата. „Година и половина по него не беше направено нищо и ние рестартирахме процеса от самото начало. Бяха изпратени искания за предоставяне на информация до 13 фирми, от които вече имаме отговор, а следващият етап е да изготвим искане за конкретни оферти“, уточни той. „Сключени бяха три договора за доставка на въоръжение по проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 – 2026 г.“, каза министър Стоянов. С тези договори практически се приключва въоръжаването на патрулните кораби. Продължава да се работи по реализацията на проекти за модернизация на танковете Т-72, за придобиване на безпилотни летателни апарати, модернизацията на Силите за специални операции – мащабни проекти, които ангажират огромен държавен ресурс.  

„Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който нашите средства за самолетите F-16 са в сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден“, каза Министърът и допълни, че преди това всички средства, предоставени авансово по договора, стояха без никаква доходност.

Министър Стоянов подчерта, че Българската армия помага на населението при бедствия и участва в спасителни операции. И днес тридесет военнослужещи с техника от 10-и механизиран батальон от състава на Трето бригадно командване се включиха в преодоляването на последиците от бурния вятър във Враца.Във връзка с участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница, министър Стоянов припомни, че то датира от  2017 г. „Ние работим в отлично взаимодействие с Гранична полиция. Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември – октомври, когато участвахме в охраната на границата с над 740 човека. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции. Извършен беше ремонт на над 110 км от инженерното съоръжение като бяха поставени допълнително над 5 км мрежа тип „бруно“. Допълнително бяха ремонтирани над 300 пана“, акцентира той. Министър Стоянов подчерта и съвместната работа с Гранична полиция по възстановяването на държавната граница в участъка между гранични-полицейски управления Елхово и Резово.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...