7.12.2022 | сряда | 15:31

Министерство на туризма подготвя стратегическо партньорство с Германия

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на туризма д-р Илин Димитров, президентът на Германо-Българската индустриално–търговска камара (ГБИТК) Тим Курт и главният управител на организацията д-р Митко Василев подписаха споразумение за стратегическо партньорство в областта на туризма.

На подписването присъства и Н. Пр. Ирене Планк, временно управляващ посолството на Германия у нас. „Българската и германската държави сключват споразумение за стратегическо партньорство и това дава възможност за утвърждаването и по-широкото популяризиране на Бранд България. С подписването на този документ се подчертава важността на германския пазар за българския туризъм. В полагането на подписите именно днес има и символика, защото 3 октомври е национален празник на Германия“, подчерта министър Димитров. По думите му споразумението надгражда и разширява подписания през 2021 г. от предишния служебен министър доц. д-р Стела Балтова документ.

Според д-р Митко Василев, главен управител на камарата, потенциалът за сътрудничество на двете държави в областта на туризма е огромен и трябва да се развива.

По време на церемонията стана ясно, че целта е обединяване на усилията на публичния и частния сектор, като се има предвид важната роля на партньорството между институциите и неправителствените организации за формиране на благоприятни условия за възстановяване и просперитет на един от най-засегнатите сектори в българската икономика.

Обхватът на споразумението включва насърчаване на обмена на информация между български и германски туристически институции и компании. Документът предвижда съдействие от камарата при организиране на двустранни кръгли маси и други събития с конкретна тематична насоченост. ГБИТК, в чието управление 30% е участието на германската държава, ще оказва подкрепа на българското аташе по туризма към българското посолство в Берлин при срещи с туристическия бранш, пресконференции, организиране на информационни вечери за туризма.

Освен това камарата може да бъде поканена да участва в търговски изложения на българското министерство на туризма в Германия, за да представи България като дестинация за четири сезона. Неправителствената организация може да съдейства за маркетинговите дейности и за стратегическото ориентиране на предлагането на здравни услуги, например с медицински асоциации, на медицински конгреси, за подготовката на публикации в немски здравни списания и други за популяризирането на здравните услуги в България.

Допълнително ще бъде развито устойчивото сътрудничество между правителствените институции чрез съвместни двустранни пътувания на делегации.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...