fbpx
More

  Министерство на туризма извърши второ плащане на помощта за украинските бежанци

  Сред одобрени заявление има такива на държавни, ведомствени и общински бази

  Министерският съвет прие Решение 334 от 27 май за одобряване на помощ на кандидатите по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“, съобщиха от Министерството на туризма.

  Извършено е плащане на стойност 52 466 487 лв. с включен ДДС на 384 юридически лица, извършващи дейност в 687 места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

  Средствата са одобрени и верифицирани за втория отчетен период, обхващащ времето от 1 април до 30 април 2022 г.

  По втория етап от Програмата са одобрени 459 броя заявления от кандидати,  осъществили 1 246 167 броя нощувки на 67 058 разселени на обща стойност 49 846 680 лв. лева без ДДС, респ. 54 295 059 лева с включен ДДС. 

  Сред одобрени заявление има такива на държавни, ведомствени и общински бази, на които по правилата на Програмата ще се заплати при плащането за третия отчетен период.

  Изплащат се средствата, където по безспорен начин данните за пренощували са засечени от 3 източника, посочват от министерството. За места за настаняване, където има несъответствия, на кандидатите ще бъде дадена възможност да изяснят и да представят доказателства за предоставяне на нощувка и изхранване на разселените хора. 

  Помощта се изплаща от Министерството на туризма на категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър и на обектите, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон на три отчетни периода: За третия отчетен период, който обхваща периода от 1 май до 31 май,  се кандидатства от 10:00 часа на 1 юни до 16:30 часа на 5 юни, допълва БТА.