Министерство на икономиката: От вестник “Билд” лъжат, че сме изнасяли оръжие за Украйна

0
407
Снимка: Владимир Христовски

От Министерството на икономиката публикуваха опровержение във връзка с изнесените данни  на в. “Билд”, че България е доставила 100% от обещаното за Украйна оръжие на стойност 3,5 млн. евро. 

“Министерство на икономиката и индустрията съобщава, че тиражираната информация не отговаря на истината и е фалшива новина. Заглавието е лъжа”, заявиха от ведомството. 

Заглавието на в. “Билд” е: България е доставила 100% от обещаното на Украйна оръжие за €3.5 млн.“

“Докладът на Института за глобална икономика в гр. Кил, Германия, публикуван във в. „Билд“, е интерпретиран некоректно и тенденциозно в някои български медии. Цитираният като източник на информацията български сайт изцяло я е манипулирал. В доклада никъде не се споменава за износ на българско оръжие за Украйна, каквото твърдение е изведено в заглавие в някои български медии”, заявиха още от министерството на Корнелия Нинова. 

Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

Те уточниха, че в документа става въпрос за дадена помощ от 37 държави, като България е сред страните, предоставили само и единствено защитни средства – каски и бронежилетки, без никаква военна помощ.

“Уважавани медии не би трябвало да цитират непроверени данни от неизвестни сайтове”, коментира още от министерството. 

Министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова неведнъж е отричала твърденията, че страната ни е изнасяла оръжие за Украйна.