fbpx
More

  Министерство на финансите оповести разходите за месец декември 2021 година (ВИДЕО)

  Близо 78% от разходите са отчетени от две бюджетни системи

  Министерство на финансите оповести разходите за месец декември 2021 година, след като лидерът на “Има такъв народ” Станислав Трифонов напусна коалицията и заяви, че правителството на Кирил Петков е изхарчило 9 милиарда лева за 9 дни през декември. Според финансовото министерство основните причини :

  Сезонният характер на редица разходи и тяхното нарастване през есенно-зимния период в рамките на одобрените разходи за годината, капиталовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, одобряване на допълнителни разходи за приоритетни политики, както и актуализацията на бюджета.

  Данните сочат, че основните направления, по които нарастват разходите за декември са социалната сфера и прилаганите през 2021 г. нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия.

  Близо 78 на сто от разходите са отчетени от две бюджетни системи – държавен бюджет и бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове. Малко над 13% са отчетените разходи по бюджетите на общините.

  В отговор на критиката на Трифонов, финансовия министър Асен Василев заяви, че всички данни за изхарчените средства са качени на страницата на финансовото министерство и всеки може да се запознае с направените разходи на правителството.