7.12.2022 | сряда | 15:44

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 129 944 лв. по шест осъдителни решения на ЕСПЧ

Публикувано:

Сподели поста:

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 129 944 лв., представляващи обезщетения в изпълнение на шест решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Те са постановени в периода 22.03.-18.10.2022 г. 

Делото „Y и други срещу България“ е по оплаквания по чл. 2 от Конвенцията (право на живот) и по чл. 14 във връзка с чл. 2 от Конвенцията (забрана на дискриминацията). Казусът е свързан с убийството на млада жена от съпруга й, срещу когото тя многократно е подавала сигнали за домашно насилие. 

Делото „И.Г.Д. срещу България“ касае настаняването на малолетно лице в специализирани институции (социално-педагогически интернат и възпитателно училище-интернат), а впоследствие преместването му в „защитено жилище“. Установено е нарушение на чл. 5, § 4 (обжалване на мярка, която води до лишаване от свобода) и чл. 8 от Конвенцията (право на зачитане на личния и семеен живот). 

Делото „Стоянова срещу България“ е за убийство по хомофобски подбуди на 26-годишния син на жалбоподателката. Съдът посочва, че българската държава трябва да гарантира, че нападения, довели до смърт на жертвата, провокирани от омраза срещу действителната или предполагаема сексуална ориентация, ще се считат за по-тежки.

Делото „П. Х срещу България” касае оплакване по чл. 8 от Конвенцията във връзка с правната уредба, касаеща промяната на гражданската регистрация във връзка с промяна на пола и отказа на националните съдилища да признаят формално пола, към който жалбоподателката смята, че принадлежи. 

Делата „Моамер срещу България“ и „Игнатова срещу България“ са за оплаквания по чл. 1 от Протокол № 1 към Конвенцията във връзка с допуснато забавяне при предоставянето на обезщетение на жалбоподателите, след като техни имоти са били отчуждени по реда на Закона за териториалното и селищно устройство (ЗТСУ) (отм.).

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...